29.09.2008. / 09:36

Autor: Petra Horvat

Wall Street

700 milijarda dolara za spas financijskog sektora

Američka bi Vlada, ukoliko prijedlog zakona bude izgasan u Kongresu, ubrizgavanjem proračunskog novca u bolestan financijski sektor, mogla postati dioničar kompanija u koje ulaže

Bijela kuća i američki Kongres jučer su rano u jutro postigli dogovor o sanaciji uzdrmanog financijskog sektora uz pomoć 700 milijarda dolara, a dogovor je postignut nakon što je administracija pristala podijeliti nadzor nad trošenjem sredstva s kongresnicima.  Bijela kuća će trebati zatražiti posebnu rezoluciju za odobravanje dodatnih 350 milijarda dolara, na što će ju prisiliti Kongres koji će blokirati polovicu sredstava. Prema planu, Vlada će raspolagati sa 250 milijarda dolara, a još 100 milijarda ako predsjednik uz određene uvjete dokaže da je to nužno.

McCain i Obama, predsjednički kandidati, dali su načelnu potporu prijedlogu zakona koji će omogućiti vladi da novac iz proračuna usmjeri u oporavak banaka. Vlada će na taj način otkupiti nelikvidne vrijednosnice banaka deriviranih iz hipotekarnih kredita i drugu obezvrijeđenu imovinu.

O spomenutom će se zakonu danas glasati u Predstavničkom domu kongresa, a 1. listopada u Senatu. "To će biti teško glasanje za zastupnike, no vjerujem da će Kongres prihvatiti plan", rekao je američki predsjednik George Bush i napomenuo da bez ovog plana spašavanja cijena za američko gospodarstvo može biti katastrofalna.

U prijedlog zakona Kongres je ugradio strožu kontrolu nad trošenjem sredstava nego što je to predviđala administracija. To je pridonijelo postizanju kompromisa, a čelnici demokratske većine i republikanske manjine pozvali su zastupnike da podrže prijedlog. Također, napomenuli su kako ipak nisu sigurni u izglasavanje zakona.

Prošli su tjedan republikanski zastupnici srušili dvostranački dogovor o planu. Čelnik republikanske manjine, kongresnik John A. Boehner pozvao je svakog zastupnika Predstavničkog doma Kongresa da podrži plan. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi objasnila se da se ne radi o preuzimanju duga Wall Streeta, već o zakupu. Napomenula je i da time mogu promijeniti smjer njihovog gospodarstva.

Ovom najvećom vladinom intervencijom na financijskom tržištu od velike depresije tridesetih godina, želi se zaustaviti spiralu urušavanja američkih financijskih divova. Kriza je zahvatila investicijske brokerske kuće na Wall Streetu, a zatim i štedno-kreditne i komercijalne banke. Prošli je tjedan kriza zahvatila banku Washington Mutual, a tijekom vikenda su Citigroup i Wells Fargo pregovarali o preuzimanju banke Wachovia.

Kriza se iz financijskog sektora prelijeva u realni sektor gospodarstva, i to u segmentu tržišta kredita. Cilj vladine intervencije je deblokiranje zamrznutog tržišta kredita. 700 milijarda dolara, koliko će vlada iskoristiti za spas Wall Streeta, iznosi oko 35 posto godišnjih prihoda u proračunu SAD-a.

Američka se Vlada nada da će otkupom dugova banaka, odnosno vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite, omogućiti da kreditne linije ostanu otvorene. Nakon oporavka tržišta, Vlada bi prodavala vrijednosnice. U zamjenu za pomoć s lošim dugovima Vlada bi dobila zalog u dionicama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika