29.09.2008. / 10:37

Autor: Petra Horvat

ICTY

U srijedu suđenje Momčilu Perišiću

Perišića se tereti za sudjelovanje u trima događajima koji su obilježili rat na prostoru bivše Jugoslavije u 1990-im, a on je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom odbacio svih 13 točaka optužnice

Suđenje Momčilu Perišiću, načelniku glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ) od 1993. do 1998. optuženom za ratne zločine i za zločine protiv čovječnosti, trebalo bi početi u srijedu na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.  Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, bivši general JNA je odbacio svih 13 točaka optužnice koja ga tereti za ubojstva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi te za pokolj i progone civila.

Prema optužnici, tereti ga se za sudjelovanje u opsadi Sarajeva, granatiranje Zagreba u svibnju 1995. i pokolj gotovo 8000 muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. Momčilo Perišić se dobrovoljno predao sudu 7. ožujka 2005., a u lipnju 2006. je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja. U optužnici je navedeno da je Perišić vojnike VJ-a stavio na raspolaganje vojsci republike Srpske i vojsci pobunjenih hrvatskih Srba.

Bivši general JNA je pripadnike snaga bosanskih Srba držao na platnom popisu vojske Jugoslavije i osiguravao im oružje, streljivo i logističku pomoć.

Helsinški odbor za ljudska prava objavio je podatke da je u opsadi Sarajeva pobijeno oko 10 000 ljudi, od čega 1 500 djece. U optužnici je navedeno da optuženik Perišić nije kaznio ni spriječio pokolj civila u granatiranju tržnice i na tramvajskoj postaji, kao ni hice snajperista koji su pucali s krovova zgrada.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju do sada je kaznio nekoliko Perišićevih podređenih. General Stanislav Galić osuđen je u drugostupanjskom postupku na doživotni zatvor zbog "terora nad civilima" u opsadi Sarajeva.

Milan Martić, vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj, podnio je žalbu na presudu prvostupanjskog suda koji mu je dosudio 35 godina zatvora.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika