30.09.2008. / 08:33

Autor: Marko Biočina

Vladin zaokret

Damir Polančec nagovara Ruse na Družba Adriju

Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader prije nekoliko mjeseci najavio kako će Hrvatska ponovo razmotriti mogućnost realizacije projekta Družba Adria, prošlog tjedna Vlada je pokušala učiniti prve konkretne poteze u vezi s tim, ali bez previše uspjeha. U Zagrebu je boravio ruski ministar za krizne situacije i bliski suradnik ruskog premijera Vladimira Putina, Sergej Šojgu, kojem su predstavnici hrvatske vlade priopćili kako je Hrvatska opet zainteresirana za suradnju na projektu Družba Adria. Kako je za Nacional potvrdio dobro obaviješteni izvor, pokretanje tog projekta u potpunosti je inicijativa Hrvatske, a Vlada je Rusima ponudila da se projekt realizira u originalnoj verziji, odnosno da se izgradi naftovod iz Rusije do Omišlja na Krku, gdje bi se nafta prekrcavala na tankere.

Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, to je posljedica nemogućnosti Hrvatske da sa Slovenijom postigne dogovor oko toga da se naftovod iz Hrvatske nastavi i u Sloveniji, te na kraju u Italiji u okolici Trsta bude spojen na Transalpski naftovod koji bi naftu transportirao dalje u zapadnu Europu. U Vladi su računali da bi takvom modificiranom rutom naftovoda uspjeli zadovoljiti ruske interese, ali i izbjeći kritike dijela hrvatske javnosti zbog navodnih ekoloških opasnosti prekrcaja nafte na tankere u Omišlju. S obzirom na to da je vrlo zainteresirana za realizaciju Družbe Adrija, hrvatskoj vladi, nakon što je propao dogovor sa Slovenijom, nije preostalo ništa drugo nego da Rusima ponudi izvorni projekt.

Ipak, kako kaže Nacionalov sugovornik, reakcija ruskih diplomata na hrvatsku ponudu bila je poprilično mlaka. Naime, Rusija je bila jako zainteresirana za ovaj projekt još 2004., no okolnosti su se otada jako promijenile. Rusima je onda bilo važno naći izvoznu luku i zato su bili zainteresirani za Omišalj. U međuvremenu su za tu svrhu osposobili dvije luke, na Baltiku i Crnom moru. Također, potražnja za naftom u Rusiji raste većom brzinom nego što raste proizvodnja, pa im izvoz više nije tako veliki prioritet kao 2004. Zbog toga Rusiji Omišalj kao izvozna luka više nije zanimljiv, a projekt Družba Adria promatraju tek kao mogućnost za stvaranje još jednog dobavnog pravca za Europu.

Vezane vijesti

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Proći će još dosta mjeseci, možda i godina, prije nego što hrvatska javnost dobije konačni sudski odgovor na pitanje je li bivši premijer Ivo Sanader… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika