30.09.2008. / 12:28

Autor: Petra Horvat

NASA

Na Marsu padao snijeg

Kalcijev karbonat znanstvenici su dobili oslobađanjem karbon dioxida iz uzoraka zemlje, uz pomoć visoke temperature

Američka svemirska agencija NASA objavila je podatak da je marsova sonda Phoenix snimila snijeg kako pada iz oblaka iznad površine Marsa. Instrumenti Phoenixa, zaduženi za prikupljanje podataka o interakciji površine crvenog planeta i atmosfere, detektirali su snijeg koji se otopio prije nego je pao na tlo.

Jim Whiteway, vodeći znanstvenik kanadske Meteorološke postaje na Phoenixu, izjavio je kako takva pojava nikad ranije nije primjećena na Marsu. "Nastavljamo istraživati je li snijeg ipak pao na tlo", dodao je.

Znanstvenici  su objavili da su na Marsu pronašli i kalcijev karbonat, koji je glavni sastojak krede, a možda i glinu. Obje tvari nastaju samo uz prisutstvo vode, a Phoenix je ranije potvrdio da je na Marsu bilo leda. "I dalje prikupljamo podatke, a očekuje nas još puno analiza, no zadovoljan sam dosadašnjim tijekom istraživanja", rekao je Peter Smith, vodeći istraživač na Phoenixu.

Znanstvenici pokušavaju dokazati prisutnost tekuće vode na Marsu, što bi moglo odgovoriti na pitanje je li na stjenovitom crvenom planetu ikad mogao postojati život.

Vezane vijesti

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika