30.09.2008. / 18:22

Autor: Hrvoje Šimičević

Kriza tržišta

EU: Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost

"Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost u ovoj situaciji u interesu vlastite zemlje i u interesu svijeta", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger

U jeku globalne financijske krize, zbog čega se u SAD-u za sada samo razmišlja o nezabilježenom državnom intervencionizmu na posrnulom tržištu kapitala, Europska komisija pozvala je Ameriku, da preuzme odgovornost te da hitno usvoji plan za spašavnje financijskog sustava, 'koji će neminovno utjecati i na europska poduezeća'. "Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost u ovoj situaciji u interesu vlastite zemlje i u interesu svijeta", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger, ističući kako je kriza proizašla sa američkog financijskog tržišta, potom postavši globalni problem.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg pokušaja izglasavanja, Predstavnički je dom američkog Kongresa odbio prihvatiti 700 milijardi dolara težak prijedlog zakona za spašavanje uzdrmanoga američkog financijskog sektora. Dan prije, isti su zahtjev uspjeli dogovoriti čelnici Kongresa zajedno sa administracijom predsjednika Busha. Treutačni epilog izglasavanja američkog Kongresa, duboko je razočarao Uniju, poručili su iz Bruxellesa, izrazivši ipak nadanje da će se plan uskoro usvojiti. Dok se američki zakonodavci još ne mogu složiti oko (promptne) metode ublažavanja ili gašenja krize financijskog tržišta, posljedice iste pojedinim slučajevima potenciraju se u Europi. Jučer su, naime, vlade Belgije, Francuske i Luksemburga sličnom metodom odlučile spasiti banku Dexia, s 4,4 milijarde eura. Irska vlada je pak najavila da će država jamčiti za sve pologe u irskim bankama.

Kako prenose agencije, glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger izjavio je kako Unija podržava različite inicijative koje se poduzimaju u Europi, ističući kako time javne vlasti pokazuju da mogu odgovoriti zadaći očuvanja financijske stabilnosti i zaštite štednje. Komisija bi u srijedu trebala objaviti prijedloge o jačanju reguliranja financijskog sektora. Kao jedan od prijedloga je uvođenje obveze da banke izdvoje kapital za pokrivanje svojih rizičnih aktivnosti te jačanje nadzora nad bankarskim operacijama u europskim zemljama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika