24.11.2003. / 00:00

Autor: Borivoje Dokler

IZBORI

SANADER NAJVJEROJATNIJI NOVI MANDATAR VLADE


Prema posljednjim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je DIP objavio u ponedjeljak u 4 sata ujutro, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, pa bi prema prvim neslužbenim procjenama HDZ imao 61 zastupnika, a SDP koji s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice 44 zastupnika. Po neslužbenim procjenama HNS-PGS bi u novom sazivu Sabora imao 11 zastupnika, HSS devet, HSP sedam, a sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS) ukupno osam. HSLS-DC imali bi tri mandata u Saboru u koji bi, po posljednjim podacima, ušla i Hrvatska demokratska seljačka stranka, nositelja i prvog na listi Ive Lončara. U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika. U 11. izbornoj jedinici za dijasporu obrađeno je 23,63 posto biračkih mjesta gdje je glasovalo 21,19 posto birača. HDZ za sada premoćno vodi sa 71,23 posto glasova, koalicija HSLS-DC osvojila je 6,52 posto, a HSS 5,39 posto glasova. U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac iz SDSS-a te Milan Đukić iz SNS-a. Kod predstavnika mađarske manjine vodi Jene Adam koji je dobio 41,97 posto. Talijansku manjinu zastupat će Furio Radin, dok će češku i slovačku zastupati Zdenka Čuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat će Nikola Mak, a Šemso Tanković će, po dosadašnjim rezultatima, predstavljati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.
Prema posljednjim podacima u Sabor će biti izabrana 153 zastupnika, od toga 140 iz Hrvatske, 8 predstavnika manjina i 5 predstavnika dijaspore. Najvjerojatniji mandatar nove Vlade bit će lider HDZ-a Ivo Sanader, koji u eventualnoj koaliciji s HSP-om i HSLS-DC-om, ima natpolovičnu većinu, tj. 77 zastupničkih mjesta.
Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da će odluku o tome kome će povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade, donijeti nakon konzultacija sa stranačkim vođama.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika