01.10.2008. / 11:17

Autor: Mislav Šimatović

Kongres o gašenju krize

Danas glasovanje o izmijenjenom sanacijskom planu SAD-a

Novo glasanje uslijediti će nakon (Za Bushevu administraciju) nimalo očekivanog epiloga prvotnog izglasavanja, kad je odbijen plan sanacije posrnulog američkog tržišta, čiji su negativni utjecaj osjetile i države u cijelom svijetu

Američki Senat danas bi trebao glasovati o prerađenom i nadopunjenom  financijskom planu, nakon što je prije dva dana Predstavnički dom odbio prvotni nacrt plana, vrijedan 700 milijardi dolara. Novi i dorađeni plan, koji će ublažiti posljedice kraha na financijskom tržištu,  trebao bi uključivati nove mjere koje na kraju, zbog iznimno delikatne situacije, Kongres prema predviđanjima ne bi trebao opet odbiti.

Uvedena je, naime, između ostalog, klauzula kojom bi se povećao iznos jamčenog štednog uloga sa sadašnjih 100.000 američkih dolara na 250.000, koji bi američka Vlada morala isplatiti štedišama u slučaju da banka u kojoj štede padne u poslovne poteškoće ili bankrotira. No, bez obzira na izgledno ostvarivanje konsenzusa po pitanju izglasavanja ovog intervencionističkog plana američkih zakonodavaca, pojedini zastupnici i dalje su ustrajni u donošenju plana koji će uključivati veće restrikcije u slučaju sličnih slučajeva, poput sustava osiguranja za loše kreditiranje.

Novo glasanje uslijediti će nakon (Za Bushevu administraciju) nimalo očekivanog epiloga prvotnog izglasavanja, kad je odbijen plan sanacije posrnulog američkog tržišta, čiji su negativni utjecaj osjetile i države u cijelom svijetu. Također, ovaj 'socijalni' plan, atipičan za američki liberalni kapitalizam, od početka su podržali predsjednički kandidati obaju tabora, Barack Obama i John McCain. Međutim, u Kongresu nije uspio dobiti kvorum, jer su ogorčeni činjenicom da moraju sanirati greške velikih banaka i špekulanata na tržištu, nauštrb poreznih obveznika i građana koji su posljedično najviše stradali od cjelokupne situacije-senatori iz redova demokrata, ali i republikanaca, odbili glasati za isti.

Epilog izglasavanja američkog Kongresa, duboko je razočarao Uniju, te su iz Bruxellesa izrazili nadu da će se plan danas usvojiti. Unija je pozvala SAD da preuzme odgovornost te da hitno usvoji plan za spašavnje financijskog sustava, 'koji će neminovno utjecati i na europska poduzeća'. To se pokazalo na prekjučerašnjim primjerima, kad su vlade Belgije, Francuske i Luksemburga intervencijom odlučile spasiti banku Dexia, s 4,4 milijarde eura. Irska vlada je pak najavila da će država jamčiti za sve pologe u irskim bankama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika