01.10.2008. / 14:17

Autor: Petra Horvat

Sindikati radnicima Dalmatinke:

'Ne kupujte mačka u vreći'

Sindikati smatraju kako radnici ne bi smjeli potpisati ugovor dok sindikat ne bude upoznat sa svim njegovim odredbama, te poručuju da radnici koji to ipak učine, to čine na svoju odgovornost

Uprava tvrtke Dalmatinka Nova objavila je da tehničkim viškom mogu postati samo oni radnici koji se na to obvežu potpisivanjem posebne izjave ovjerene kod javnog bilježnika, a kojom će svaki radnik potvrditi da je suglasan da po programu koji će se donijeti bude zbrinut kao tehnološki višak.

Iva Radonja, predsjednica većinskog Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove, poručila je danas skupini od dvadesetak radnika da ne potpisuju ovakav ugovor dok sindikat ne bude upoznat s njim. "To je kao da kupujete mačka u vreći", rekla je i dodala kako je ugovor diskriminirajuć i neprihvatljiv za radnike.

"Samo su prve tri rečenice prihvatljive, no ne i nastavak odredbi", rekla je i dodala da se u nastavku od radnica traži potpis ispod rečenice "suglasna sam s navedenim programom zbrinjavanja viška radnika...". Sporno je, tvrdi sindikalna čelnica, što program još nije izrađen niti ikome predočen. "Na kraju ugovora se od radnica zahtijeva da se odreknu prava vođenja postupka protiv Dalmatinke Nove, po bilo kakvoj osnovi", kazala je.

Radnicima je takav savjet dala zajedno s Nevenom Poljakom, predstavnikom Sindikata tekstila kože i obuće, nakon dogovora s pravnim savjetnikom odvjetnikom Zoranom Vujanovićem. "Poučeni dosadašnjim iskustvom držimo da bi kod poslodavca moglo biti skrivenih namjera", rekla je Iva Radonja i napomenula da ako neka radnica takvu izjavu ipak potpiše, to čini na vlastitu odgovornost.

Vezane vijesti

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika