01.10.2008. / 16:56

Autor: Petra Horvat

Kad se male ruke slože

Mercator, Plodine i Billa udruženi protiv Konzuma

Cilj novoosnovane tvrtke je konkurirati Todorićevom Konzumu

Danas je predstavljena novoosnovana tvrtka Mercator-Plodine-Billa d.o.o., kojoj je primaran cilj zajednička nabava i nastup prema dobavljačima. Mercator Hrvatska i Plodine ujedinili su se još 2006. godine kada su osnovali zajedničku tvrtku, a sad im se priključila i Billa. Ukupni prihodi triju trgovačkih lanaca premašuju pet milijardi kuna.

Predsjednicom Uprave novoosnovane tvrtke imenovana je Đozi Heberling, članica Uprave Plodina, koja je izjavila kako smatra da je prihvaćanje Bille u njihovo društvo ispravna odluka. "Naša će udruga tržištu uskoro ponuditi najpovoljnije cijene", kazala je Đozi Heberling i istaknula kako je cilj novoosnovane tvrtke konkurirati Konzumu u nabavnim cijenama, te omogućiti niže cijene kupcima. Ujedinjeni trgovački lanci očekuju da će njihov zajednički udjel već ove godine narasti za 20 posto, čime bi bili izjednačeni s Todorićevim Konzumom.

Ivica Todorić, zbog tržišne pozicije Konzuma i tvornica iz prehrambenog sektora poput Belja, diktira cijene prehrambenih proizvoda, te mnogi pretpostavljaju kako je premijer Sanader pozivom trgovcima da snize cijene aludirao upravo na njega.

Sanader je velike trgovačke lance pozvao da se odreknu dijela svojih visokih marži i snize cijene, jer jeHrvatsku pogodila kriza i inflacija. Ubrzo nakon premijerovog apela, Konzum je snizio cijene prehrambenih proizvoda, nakon čega su njegov primjer slijedile i ostale tvrtke.

Riječke Plodine su najjača karika u novoosnovanom lancu, a njihov vlasnik Mile Ćurković u idućih pet godina planira otvoriti čak 50 dućana u Zagrebu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika