01.10.2008. / 18:00

Autor: Petra Horvat

Vinjete ipak diskriminirajuće

Moguće pokretanje postupka protiv Slovenije

Zemlje članice EU smatraju da su njihovi građani diskriminirani time što moraju kupiti polugodišnje ili godišnje vinjete za samo nekoliko kilometara koje prevale kroz Sloveniju na putu prema moru i natrag

Prema neslužbenim informacijama iz Bruxellesa Europska bi komisija danas trebala odlučiti o pokretanju postupka protiv Slovenije zbog diskriminacijskih vinjeta. EK je još u lipnju slovenskoj vladi uputila zahtjev da objasni zašto uvodi samo polugodišnje i godišnje vinjete, što su mnoge zemlje članice EU protumačile kao diskriminaciju njihovih građana koji se slovenskim autocestama koriste samo pri odlasku na ljetovanje i povratku s njega, a koji moraju platiti jednako kao i Slovenci koji se njima svakodnevno koriste.

Slovenija je u odgovoru Europskoj komisiji nijekala da su vinjete diskriminirajuće, uz argument da se njima ne ograničava slobodan protok osoba niti ograničava pristup strancima na tržište, no EK očito nije zadovoljna tim odgovorom. Također, Slovenija je svoj odgovor dala tek prije mjesec dana, pa EK nije imala vremena reagirati prije ljetnog prekida u radu središnjih europskih ustanova.

Europsko zakonodavstvo nalaže da EK Ljubljani uputi pisanu opomenu, na koju ova ima mjesec dana vremena odgovoriti. Ukoliko EK nije zadovoljna odgovorom, sijedi “obrazloženo mišljenje”, sa zahtjevom koji Ljubjana u roku od šest mjeseci mora ispuniti – očekuje se da će se zahtijevati uvođenje mjesečnih, te desetodnevnih ili tjednih vinjeta.
Ogluši li se ponovno, slijedi tužba Europskome sudu pravde, koji Sloveniju može teško globiti zbog kršenja europskoga pravnoga reda.

Statistički ured Europskih zajednica (EUROSTAT) priopćio je da se slovenske vinjete u sadašnjem obliku ne može smatrati uslugom, nego porezom, pa će se stoga financiranje njima tvrtke DARS, koja upravlja slovenskim autocestama, smatrati državnom pomoći, čija je zakonitost također upitna.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika