02.10.2008. / 11:36

Autor: Marko Biočina, Hrvoje Šimičević

Terminal u Omišlju

Vlada potvrdila Krk kao lokaciju za izgradnju LNG terminala

Vlada je odobrila gradnju terminala nakon što su obavljene studije mjerodavnih institucija o sigurnosti LNG terminala. Dokazano je, naime, kako Omišlju ne prijeti opasnost od LNG terminala. Troškovi investiranja procijenjeni su na približno 800 milijuna eura, a pokretanje je predviđeno za 2014. godinu

Terminal za proizvodnju ukapljenog plina LNG gradit će se u Omišlju na otoku Krku, potvrdila je Vlada Republike Hrvatske. Time su razriješene i birokratske prepreke za potvrđivanje Krka kao lokacije gradnje terminala, te višemjesečne nedoumice oko toga . „Hrvatske tvrtke nude tehničku i gospodarsku stručnost za daljnji razvoj budućih projekata u suradnji s nama. Sektor plina i energije iznimno je zainteresiran za ovo perspektivno partnerstvo“, kazao je nakon odluke vlade Reinhard Mitschek, stariji potpredsjednik logistike plina konzorcija Adria LNG i OMV.

Vlada je odobrila gradnju terminala nakon što su obavljene studije mjerodavnih institucija o sigurnosti LNG  terminala. Dokazano je, naime, kako Omišlju ne prijeti opasnost od LNG terminala. Taj zaključak proizlazi iz stručne studije koju su izradili američki stručnjaci na temelju narudžbe američke vlade u veljači 2007. To istraživanje pokazalo je da je LNG tehnologija vrlo sigurna, a eksplozijom mogu biti ugroženi samo ljudi i objekti u neposrednoj blizini. Zbog toga su američki znanstvenici procijenili da se terorističkim napadom na LNG terminal ili tanker ne može izazvati uništenje velikih razmjera te da je zato teško vjerovati da bi ih netko uopće odabrao kao metu.

Novi terminal za replinifikaciju na Krku namijenjen je LNG tankerima sa kombiniranim volumenom do 265.000 cbm  i dosezat će kapacitet od približno 10 milijardi kubičnih metara godišnje. Troškovi investiranja procijenjeni su na približno 800 milijuna eura, a pokretanje je predviđeno za 2014. Lokacija na Krku odabrana je od osam drugih predloženih opcija, nakon analiza stručnjaka iz područja energetike i zaštite okoliša, koje je angažiralo Ministarstvo zaštite okoliša.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika