03.10.2008. / 13:55

Autor: Petra Horvat

Kosovo

Ponovno otvoren sud na sjeveru Mitrovice

Sud je zatvoren nakon sukoba koji su izbili uslijed proglašenja neovisnosti Kosova, a danas je otvoren nakon višemjesečne stanke

Okružni Sud UNMIK-a na sjeveru Mitrovice počeo je s radom nakon stanke nešto kraće od sedam mjeseci, do koje je došlo zbog nereda ispred zgrade suda koji su se dogodili nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Prva skupina djelatnika međunarodnog pravosuđa danas je počela s radom na tom sudu, koji je prestao raditi nakon sukoba Srba i policije UNMIK-a i KFOR-a 17. ožujka.

Skupina Srba tada je nasilno ušla i preuzela zgrade suda, a u tim je sukobima poginuo jedan policajac iz UNMIK-a iz Ukrajine, dok je ozlijeđeno gotovo 200 pripadnika policije UNMIK-a, KFOR,a i lokalnih Srba.

"Zaposleni će danas pripremiti urede, postaviti računalnu opremu, provjeriti dosjee i slično", rekao je glasnogovornik UNMIK-a i dodao da će sud u ponedjeljak početi s radom na predmetima. Prema riječima glasnogovornika, suđenja na tom sudu provodit će se u skladu sa zakonima UNMIK-a i Rezolucijom 1244 UN-a.

Zgradu suda, na kojoj je postavljena tabla s oznakama UNMIK-a i zastava UN-a, od jutros osiguravaju jake snage policije UNMIK-a i Kosovske policijske službe. "Očekujem da će se do kraja godine na sud vratiti i kosovski suci i tužitelji", kazao je zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika