03.10.2008. / 15:26

Autor: Nina Tomljanović

40. godišnjica enciklike Humanae Vitae

Papa Benedikt osudio kontracepciju

Benedikt XVI. je sudionicima kolokvija na temu "Humanae Vitae" rekao da jedina kontracepcija koju Katolička crkva priznaje, u slučaju "teških okolnosti", je "poštivanje prirodnog ritma plodnosti žene"

U povodu 40. godišnjice kontroverzne enciklike "Humanae Vitae" , papa Benedikt XVI. je ponovio kako katolička crkva osuđuje kontracepciju. "Isključiti mogućnost davanja života kroz akciju kojom se sprječava začeće, znači nijekati intimnu istinu bračne ljubavi", rekao je Papa u poruci koju je objavila vatikanska služba za medije.

Benedikt XVI. je sudionicima kolokvija na temu "Humanae Vitae" rekao da jedina kontracepcija koju Katolička crkva priznaje, u slučaju "teških okolnosti", je "poštivanje prirodnog ritma plodnosti žene".

Enciklika "Humanae Vitae" tadašnjeg pape Pavla VI. prije četiri je desetljeća izazvala velik potres u Katoličkoj crkvi jer su se brojni vjernici distancirali od Crkve ocijenivši da ona ne prati novu stvarnost bračnog života.

Francuski kardinal Roger Etchegaray je reakcije vjernika u svojim memoarima nazvao "tihom šizmom" te je rekao da je objava enciklike "oslabila Papin autoritet".

Papa Benedikt XVI. je priznao da svijet i brojni vjernici katkad "teško razumiju poruke Crkve" i radije odabiru tehničko rješenje koje im se često čini najlakšim, čak i kada je riječ o velikim ljudskim pitanjima.

Katolička crkva protivi se i potpomognutom začeću i zagovara prirodni put, makar on značio i neplodnost. U srpnju su brojne katoličke skupine iz cijeloga svijeta otvorenim pismom pozvale Papu na poništenje enciklike "Humanae Vitae" optužujući Crkvu da je svojim tvrdim stajalištem o zabrani kontracepcije (u ovom slučaju prezervativa), pridonijela širenju epidemije AIDS-a. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika