05.10.2008. / 11:38

Autor: Hrvoje Šimičević

Financijska kriza

Dogovor europskih čelnika bez financijskog plana

Europa nema paket finacijske pomoći banakama na razini EU-a poput onog predloženog u SAD-u, a najavljeno je kako se neće stvarati zajednički europski fond za pomoć posrnulim bankama, te da će se kazniti uprave banaka koje se nađu u problemima

Nakon petosatnog sastanka u Parizu, četiri europske zemlje iz skupine G8, čelnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije dogovorili su da će zajednički podupirati finacijske institucije staroga kontinenta, no bez osnivanja zajedničkog plana sanacije istih, prenose agencije.

Osim činjenice da nije donesen konkretni program za saniranje financijske krize koja je zahvatila i Europu, postignut je konsenzus da Europa mora ponuditi rješenje koje će smiriti porezne obveznike i ulagače.

Iako čelnici najvećih europskih gospodarstva za sada nisu došli do rješenja, najavili su zajednički europski pristup globalnoj financijskoj krizi, ističući kako se iste razlikuju od američkog modela. Naime, Europa nema paket finacijske pomoći banakama na razini EU-a poput onog predloženog u SAD-u, a najavljeno je kako se neće stvarati zajednički europski fond za pomoć posrnulim bankama, te da će se kazniti uprave banaka koje se nađu u problemima.

Osim predsjednika četiriju najrazvijenijih europskih zemalja, Nicolasa Sarkozya, Angele Merkel, Gordona Browna i Silvija Berlusconija, mini summitu u Parizu nazočili su i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, predsjednik središnje europske banke Jean Claude Trichet i čelnik Eurogrupe, luksemburški premijer Jean Claude Juncker.

Njemačka kancelarka odmah je na početku sastanka poručila kako oni koji su izazvali financijsku krizu, moraju za to i odgovarati.

Najavljivani prijedlog britanskog premijera Gordona Browna o osnivanju europskog fonda od 12 milijardi funti za pomoć malim poduzećima, na kraju nije ni spominjan na sastanku. Francuski predsjednik Sarkozy najavio je niz mjera, među ostalim, predložio je da se europske zemlje drže pravila po kojemu proračunski deficit ne bi trebao prijeći tri posto.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika