06.10.2008. / 08:14

Autor: Plamenko Cvitić

Pritvorski dani hrabrog generala

Vladimir Zagorec smješten na ženski odjel zatvora u Remetincu

Vladimir Zagorec, najodlikovaniji hrvatski general, odnedavno je okružen - ženama. Naime, iako je njegov odvjetnik Zvonimir Hodak proteklih dana obznanio da je njegov klijent Zagorec zadovoljan smještajem i tretmanom u pritvoru u Remetincu, pravosudna tijela iz sigurnosnih razloga zapravo taje gdje je i na koji način on smješten. Jedina informacija koja se dosad znala jest to da će Vladimir Zagorec svoj boravak u remetinečkom pritvoru provesti smješten u jednokrevetnu sobu, te da će tijekom cijelog boravka biti strogo odijeljen od ostalih pritvorenika. Ipak, Nacional je prije nekoliko dana saznao da se Zagorčeva pritvorenička ćelija nalazi u takozvanom desetom odjelu istražnog zatvora u Remetincu, u kojem su smještene isključivo ženske osobe. Budući da su Zagorčevi odvjetnici mjesecima tvrdili da se general boji za svoju sigurnost i vlastiti život, jer ga tobože netko želi ubiti, uprava remetinečkog pritvora očito se odlučila da je hrabrog generala najprikladnije smjestiti - uz nježniji spol.

Dakako, na samom desetom odjelu, otkako u njemu boravi Vladimir Zagorec, postrožene su sigurnosne mjere, a određeni su i čuvari kojima je isključivi zadatak paziti na 45-godišnjeg generala kojem bi vrlo brzo trebalo početi suđenje zbog dragulja vrijednih više od pet milijuna dolara. Iako je Zvonimir Hodak proteklih dana rekao da je Zagorec zadovoljan tretmanom u Remetincu, čini se da je još uvijek u strahu od mogućeg trovanja hrane, pa ne jede hranu koja se u Remetincu priprema za sve pritvorenike, nego mu je Hodak organizirao svakodnevnu dostavu hrane izvana. Isto tako, nije poznato hoće li Zagorec odlaziti u zajedničku kantinu u kojoj može sresti ostale pritvorenice, kao ni ima li uopće ikakav kontakt s njima. Iako to nije uobičajeno za druge pritvorenike, izvjesno je da je uprava zatvora ublažila pravila, pa mu je dopustila da u svojoj jednokrevetnoj sobi ima vlastiti televizor, a vjerojatno će mu omogućiti i da u ćeliji ima računalo.

Nakon što prođe prvo razdoblje privikavanja na pritvor, Zagorec bi mogao početi koristiti mogućnosti koje imaju svi drugi pritvorenici u Remetincu: osim svakodnevnog razgovora sa socijalnom radnicom i psihologom, moći će i posuđivati knjige iz zatvorske knjižnice, u kojoj su omiljeni autori Sidney Sheldon, Agatha Christie i Shakespeare. Premda mu trenutačno zbog straha odgovara da je fizički odijeljen od drugih, prema iskustvima drugih pritvorenika, uskoro bi mu to moglo smetati jer je boravak u pritvoru, a pogotovo u neželjenoj ili čak željenoj izolaciji vrlo dosadan: osim odlaska na sud i čestih posjeta odvjetnika, prosječni "stanar" pritvora u Remetincu zapravo nema što drugo raditi.

Ostali pritvorenici ipak imaju mogućnost korištenja sportske dvorane, igranja stolnog tenisa i kuhanja kave u čajnoj kuhinji, no Zagorec će eventualno moći svakodnevno razgovarati s pritvorenim ženskim osobama. Ipak, najzanimljivije je pitanje kako će Zagorec na ženskom odjelu remetinečkog zatvora provesti svoje pravo na kupanje jednom tjedno: hoće li se kupati zajedno s ostalim pritvorenicama ili ipak - odvojeno.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika