Objavljeno u Nacionalu br. 673, 2008-10-05

Autor: Nina Ožegović

Galerija

Moderna verzija 'Pustolovine pred vratima'

Barbara Vicković i Olga Pakalović s Alenom Šalinovićem i Ivanom GlowatzkymBarbara Vicković i Olga Pakalović s Alenom Šalinovićem i Ivanom GlowatzkymMladi redatelj Tomislav Pavković ponudio je drukčije viđenje "Pustolova pred vratima", jednog od najkompliciranijih, ali i najizvođenijih djela hrvatskog pisca Milana Begovića. Precizna režija, no spor tempo, pogotovo u prvom dijelu, djelomično neinventivna gluma, osim kod Olge Pakalović, raskošni kostimi te inovacije u odnosu na orginalni tekst, sukus je najnovije premijere HNK-a, kojom je u petak otvorena nova sezona u tom kazalištu. Pavković se odmaknuo od Begovićeva originala i priču o smrtno bolesnoj mladoj Agnezi, koja želi doživjeti pravu ljubav, napravio je kao veliku ansambl predstavu, u kojoj uz Olgu Pakalović igraju Livio Badurina kao Smrt, Franjo Kuhar kao Agnezin muž te Luka Dragić kao Gospodin sa šarenim prslukom.

Dodao je Kor smrti u kojem su Alen Šalinović, Ivan Glowatzky, Kristijan Potočki, Barbara Vicković, Mirta Zečević, Marija Tadić, a zatim je radnju prošetao kroz različite povijesne kontekste, od tridesetih, preko šezdesetih i sedamdesetih godina do našeg vremena. Šetnja kroz povijest ilsutrirana je živopisnim kostimima, a različite inscenacije predočuju duh vremena, primjerice, prikazuje se filmski set i glumačka audicija iz pedesetih, te disco klub s natpisom turbo folk kao odraz današnjice. Izbor Olge Pakalović u ulozi glavne junakinje Agneze nije loš, osobito u drugom dijelu gdje je u prikazu košmara i ludila izrazila svoj talent. Livio Badurina, koji slavi 20. godišnjicu rada na sceni, u ulozi Smrti s naočalama djeluje nezainteresirano i ne izaziva strah, a Luka Dragić kao Agnezin prvi ljubavnik ostavlja dojam zlog dječarca. Korektne su bile i Mirta Zečević, koja je unijela humor, te Barbara Vicković.

HNK je tom predstavom dobio puno moderniji komad od onih na koje je njegova publika navikla, što se može zahvaliti najviše mladom redatelju Pavkoviću koji je do sada surađivao s kazališnom družinom "Kufer" te režirao u Požegi, Osijeku, Splitu i Zagrebu, a sada radi kao asistent na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Nakon premijere održan je koktel s tortom na kojem su bili viđeni sveučilišni profesori Zvonko Maković, Slobodan Prosperov Novak i Krešimir Nemec, zatim redatelj Krsto Papić, umjetnik Đuro Seder, pjesnikinja Nataša Hržić, glumice Nada Subotić i Natalija Đorđević, ravnateljica kazališta Žar ptice Marija Sekelez i drugi. Mišljenja publike bila su krajnje oprečna

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika