06.10.2008. / 15:59

Autor: Petra Horvat

Reakcije na ubojstvo Ivane Hodak

Mesić najavio radikalne mjere

Najviši državni dužnosnici reagirali su na stravično ubojstvo Ivane Hodak, koje se dogodilo danas ujutro u centru Zagreba. Predsjednik Stjepan Mesić je najavio radikalne mjere, počevši sa sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja bi se trebla održati sutra, dok je premijer Ivo  Sanader rekao da je vrijeme da državne institucije krenu u obračun s mafijom.

"Konačno je došao trenutak kada se treba obračunati s mafijom", kazao je premijer Sanader komentuirajući ubojstvo Ivane Hodak. Dodao je i da je likvidacija te mlade osobe strašan čin koji zaslužuje svaku osudu.

"Više nećemo tolerirati organizirani kriminal niti mafijaška ubojstva", poručio je premijer počiniteljima zločina i istaknuo da je već razgovarao s ministrom Rončevićem, koji je u Londonu s potpredsjednicom Đurđom Adlešić, te da mu je poručio da se hitno vrati u Zagreb. "Treba sačekati izvješće o svemu", odgovorio je kratko na pitanje možemo li, nakon današnja dva ubojstva, očekivati ostavku ministra. Sander je tom prilikom pozvao i na brzu reakciju zagrebačke policije, od koje, kako je rekao, očekuje razriješenje ove velike tragedije.

Predsjednik Mesić, koji se trenutno nalazi na Konferenciji o svjetskoj politici u francuskom Evianu, izrazio je sućut svima koji su pogođeni smrću Ivane Hodak. "Suosjećam sa svima koji su pogođeni, osobito sa roditeljima poginule", kazao je predsjednik i najavio radikalne mjere, među kojima su moguće i ostavke. Naglasio je i kako se radi o ozbiljnoj situaciji, zbog čega će, kako je rekao, sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Reakcijama na stravičan čin likvidacije pridružila se i Hrvatska odvjetnička komora, čiji je predsjednik Leo Andreis izjavio da su "Hrvatski odvjetnici i odvjetnički vježbenici potreseni tim zločinačkim činom, koji nema bilo kakvog opravdanja i koji najviše govori o društvu u kojem se zločin dogodio".

Andreis je istaknuo i kako je likvidacija mlade kolegice "zločin prema odvjetništvu u cjelini, prema pravnoj državi i prema svim državljanima naše domovine". "Ako je Ivanino ubojstvo posljedica obavljanja odvjetničkog poziva, tada je to pucanj u pravnu državu i osnovna ljudska prava u našoj zemlji", kazao je Andreis.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je vijest o ubojstvu dobio u roku od dva sata, izjavio je da je sigurnost Zagrepčana poljuljana, te da živi za dan kad će se na zagrebačke ulice vratiti osjećaj pune sigurnosti. Bandić je pozvao i na veću odgovornost, profesionalnost i ozbiljnost obitelji, institucija, gradske uprave, policije i sudstva, a dodao je i da nije lagani biti u gradu u kojem se svaka tri mjeseca dogodi ubojstvo na ulici. Gradonačelnik je pozvao institucije da što prije obave svoj posao, a rekao je i da će osobno nazvati načelnika policijske uprave kako bi bio obaviješten o tijeku istrage.

Vijest o likvidaciji Ivane Hodak u inozemstvu su dočekali i ravnatelj policije Marijan Benko i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, nakon čega su prekinuli službeni put u SAD i vraćaju se kući. Benko je poručio da je, zbog slučaja ubojstva kćerke Zvonimira Hodaka i Ljerke Mintas Hodak, digao na noge sve raspoložive snage MUP-a i specijalce.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, izrazio je sućut obitelji poginule i ocijenio kako se u slučaju ubojstva Ivane Hodak radi o organiziranom kriminalu, odnosno mafijaškoj likvidaciji. "Takvi su događaji pogubni za temelje sustava i društva", kazao je i dodao da se država mora baviti mafijom, kako se mafija ne bi bavila građanima. "Za ostavke je već kasno", odgovorio je na pitanje treba li ministar Rončević dati ostavku i dodao kako je riječ odgovornost strana aktualnoj Vladi. "Ti su događaji repovi iz 90-ih, a ova ih Vlada u posljednjih pet godina nije ni pokušala riješiti", rekao je.

Zagorčeva bečka odvjetnica Elizabeth Rech je kazala kako ubojstvo Ivane Hodak potvrđuje njena strahovanja, te da je umorstvo povezano sa slučajem Zagorec. Izrazila je i sumnju u mogućnost pravičnog postupka u Hrvatskoj za umirovljenog generala. "Poduzet ćemo sve političkim kanalima kako bismo to okončali", rekla je odvjetnica i dodala kako bi se slučajem Zagorec mogla pozabaviti i Europska komisija.

S druge strane, glasnogovornik bečkog državnog odvjetništva poručuje da se odluka o izručenju ne može povući.  Austrijsko ministarstvo pravosuđa kratko je poručilo da je sud na dgovarajući način preispitao slučaj Zagorec.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika