06.10.2008. / 17:11

Autor: Petra Horvat

Vuk Jeremić:

"Podgoričko priznanje Kosova bilo bi nož u leđa'

Srpska Vlada poručuje kako neće sjediti prekriženih ruku ako Podgorica prizna Kosovo, te da se nada pozitivnom ishodu glasanja na Međunarodnom sudu pravde, dok europski dužnosnici tvrde da je inicijativa Srbije legitimna, no da se proces europskih integracija neće nastaviti ukoliko će Srbija i dalje kočiti europske misije na Kosovu

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić danas je izjavio da bi Beograd moguću odluku Podgorice o priznanju Kosova ocijenila kao "nož u leđa" Srbiji i diplomatskim naporima u rješavanju budućeg statusa Kosova. Nakon razgovora s estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, Jeremić je izjavio kako Srbija, ako Podgorica prizna Kosovo, svakako neće sjediti prekriženih ruku. "Mi ne želimo nikome upućivati nikakve prijetnje, iako su svi u regiji svjesni što bi to značilo", kazao je i napomenuo kako je crnogorska Vlada toga sigurno svjesna.

Prema Jeremićevoj ocijeni, zemlje u regiji imaju još veću odgovornost zato što vrlo dobro razumiju situaciju, osobito sadašnju "izuzetno delikatnu fazu kosovskog procesa". "Nadam se najboljem ishodu glasanja u srijedu u Općoj skupštini UN-a o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja kosovske neovisnosti", kazao je.

"Neovisnost Kosova je zatvoreno pitanje o kojem se ne može pregovarati", kazao je visoki predstavnik Europske unije na Kosovu Peter Feith i dodao da je EU spremna preko misije EULEX-a imati veću ulogu na Kosovu. Feith smatra kako je neovisnost Kosova nepovratna, te da se o tome ne može pregovarati. "Srbiji treba jasno dati do znanja da ne može napredovati u europskim integracijama, ako nastavi stvarati probleme uspostavi misije EU-EULEX-a", rekao je Feith i najavio da će ovog tjedna u Prištini boraviti povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn.

Visoki povjerenik EU-a na Kosovu kazao je i da je legitimno pravo Srbije da traži mišljenje Međunarodnog suda pravde, no  napomenuo je da ta inicijativa ne predstavlja pomoć u sadašnjim okolnostima. U Prištini je najavljeno da bi Lamberto Zannieri, civilni upravitelj UN-a na Kosovu,  u drugoj polovici listopada trebao pred Vijećem sigurnosti UN-a podnijeti izvješće o stanju na Kosovu . Točan datum održavanja sjednice VS-a UN-a još nije određen.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika