07.10.2008. / 08:59

Autor: Nina Tomljanović

Stjepan Buljan

Pripadnici HV-a su se "držali visoko, iznad civilne policije"

Za paljenje kuća oko Knina, kaže da je u svakom zaseoku zapaljena jedna do dvije kuće, ali i da je to bilo previše jer je nanosilo materijalnu štetu i štetu ugledu Hrvatske

Na jučerašnjem suđenju trojici hrvatskih generala Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini svjedočio je umirovljeni hrvatski policajac Stjepan Buhin koji je izjavio da su hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce koji su ih s ukradenim plijenom nakon Oluje zaustavljali na kontrolnim točkama u okolici Knina. "S pripadnicima HV-a nismo ulazili u sukobe, jer bi se mogle dogoditi teške posljedice. Za stvari koje se danas čine sitnice tada se mogao izgubiti život", rekao je Buhin.

"Bilo je situacija da su bili spremni pucati u policajce uz pitanje: Gdje ste vi bili kad smo se mi borili?", rekao je Buhin d da su se pripadnici HV-a "držali visoko, iznad civilne policije".

Za postupanje prema vojnicima, počiniteljima kaznenih djela je bila zadužena vojna policija, rekao je Stjepan Buhin, tadašnji policijski koordinator za Knin. Na pitanje tužitelja je li ona oduzimala ukradene predmete odgovorio je "vjerojatno da".

Ipak, potvrdio je da su u samovoljnim pljačkama i paljenju tuđe imovine" sudjelovali uglavnom civili odjeveni u vojne uniforme ili razvojačeni vojnici, a ne pripadnici aktivnih gardijskih postrojbi. "Uzimali su sve što se moglo natovariti u automobil ili kamion, od kućanskih aparata do prozora i vrata", dodao je.

Za paljenje kuća oko Knina, kaže da je u svakom zaseoku zapaljena jedna do dvije kuće, ali i da je to bilo previše jer je nanosilo materijalnu štetu i štetu ugledu Hrvatske.

Suđenje se nastasvlja i danas.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika