07.10.2008. / 09:17

Autor: Hrvoje Šimičević

Novinari na zadatku

HTV-ov debakl sa snimkom Sanaderove najave o smjeni ministara

Sigurno je kako je riječ o velikom profesionalnom debaklu informativnog programa javne televizije, koji si ovakve propuste, u trenutku kad padaju tri ministra, jednostavno ne smiju dozvoliti

Sinoćnji prijenos izvanredne konferencije za novinare iz Vladi još je jednom reprezentativno pokazao kako HTV u kontekstu informativnog programa, ponekad u ključnim trenucima, kaska za kolegama iz komercijalnih televizija, prvenstveno po (nedostatku) promptnosti i pravovremenom serviranju informacija sveopćem televizijskom auditoriju.

Naime, sinoć, za vrijeme dok premijer Ivo Sanader proklamira smjenu troje ključnih protagonista koji se trebaju brinuti za sigurnost i očuvanje pravne države (a očigledo nisu), paralelno s emitiranjem središnjeg Dnevnika, HTV-ovi novinari bili su preraspoređeni oko zgrade u kojoj su se rečene informacije obznanjivale, bez mogućnosti da se same novosti plasiraju u eter odmah po njihovoj objavi..

Čak štoviše, novinarka nacionalne, javne televizije, uključila se na početku središnjeg Dnevnika, uvodeći gledatelje u tematiku koja se odvija iza njezinih leđa, s poantom kako će HTV izvještavati o razvoju događaja. Doista, vijest o smjeni dojučerašnjih ministara Ane Lovrin, Berislava Rončevića i Marijana Benka obznanjena je u Dnevniku, ali tek naknadno, sa snimkom Sanaderova govora. Davno prije toga, snalažljiva RTL-ova reporterska ekipa uspjela se naći na poprištu događaja, objavivši uživo odmah po službenom priopćenju imena svih novih, odnosno detroniziranih ministara iz Sanaderove administracije.

Nejasni su razlozi zbog kojih su HTV-ovi reporteri duboko podbacili u ovom slučaju. Da li je bila riječ o prednosti koju su dobili RTL-ovi novinari preko mogućeg poziva da sudjeluju u obznanjivanju informacija sa mjesta događaja, ili jednostavno nesnalažnjivosti djelatnika televizije koja se financira od poreznih obveznika, teško je reći. No, sigurno je kako se radi o velikom profesionalnom debaklu informativnog programa javne televizije, koji si ovakve propuste, u trenutku kad padaju tri ministra, a Sanader prvi put priznaje postojanje mafijaške organizacije u državi; jednostavno ne smiju dozvoliti.

Vezane vijesti

HRT nelegalno poskupio naknade?

HRT nelegalno poskupio naknade?

Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika