07.10.2008. / 12:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Smjene u vladi

Sanader: Od novih ministara očekujem oštru borbu protiv kriminala

Načelnik PU Zagrebačke je odbacio i medijske napise kako je policajcima naređena obustava intenzivnog traganja za počiniteljom, ističući da je do sada ispitano desetak osoba koje bi mogle dati korisne informacije za rješavanje ovog slučaja

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je da od novih ministara očekuje vrlo oštru borbu protiv 'organiziranog kriminala, protiv mafije, protiv svih onih koji misle u Hrvatskoj raditi zlodjela, a da misle pritom da ne će biti kažnjeni'. Sanader je kazao kako se u slučaju odabira ministara nije konzultirao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, dodavši kako je s njim razgovarao oko onoga gdje zajedno suodlučuju, a to je o ravnatelju SOA-e. Podsjetimo, na mjesto Tomislava Karamarka, koji je postao novi ministar unutarnjih poslova, došao je Josip Buljević, njegov dosadašnji pomoćnik.

"Kad sam predložio izbor Karamarka i Šimonovića, onda sam imao sigurno pred očima to da su vrhunski stručnjaci, da svi imaju i dobar ugled u hrvatskoj javnosti, da iza sebe imaju dobre i ostvarene rezultate i tu mi je apsolutno bila od drugotne važnosti činjenica da nisu ili jesu članovi ove ili one stranke", rekao je Sanader. "Čak i da su bili članovi neke druge stranke koja nije u koaliciji, a da je dobar stručnjak, bilo bi mi svejedno, jer mi je važno u ovom trenutku da se uhvatimo u koštac s ovim problemom, koji je tu, koji postoji i koji nitko ne niječe. Prema tome, stranačka pripadnost je apsolutno u drugom planu", istaknuo je. Nove ministre mora potvrditi Hrvatski sabor, koji će zasjedati idući tjedan.

Na obavijesnom razgovoru 50-ak osobaNačelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak izjavio je pak kako je u dosadašnjoj istrazi ubojstva Ivane Hodak na obavijesni razgovor u policiju pozvano 50-ak osoba, no o njihovim imenima te pojedinostima zločina i istrage nije želio govoriti.

"Nastojimo otkriti činjenice koje bi nas odvele prema počinitelja tog teškog kaznenog djela tako da cijenimo da ćemo angažmanom i dodatnim snagama kriminalista pokušati riješiti to teško kazneno djelo", rekao je Novak. Novak je na upit da li je policija razgovarala sa osobama koje su trenutno na odsluženju zatvorske kazne, istaknuo kako su razgovarali sa svim ljudima koji mogu dati bilo kakve korisne informacije o zločinu i žrtvi. "O točnim imenima i osobama s kojima sam razgovarao iz razumljivih razloga ne mogu vam govoriti", rekao je Novak

Nadležne vlasti do sinoć su ispitale 30 osoba, ali nitko od njih nije priveden. Na obavijesni razgovor kod policije došli su očevici te većinom članovi obitelji, prijatelji ili pak poznanici koji su na nekakav način bili povezani s ubijenom Ivanom Hodak.

Tijekom jučerašnjeg dana, ispitani su i muškarci s kojima je bila u vezi. Ljubo Pavasović Visković prvi je otišao na obavijesni razgovor, a navodno šokiran cjelokupnom situacijom nije puno govorio. Ispitan je i bivši dečko Ivor Vucelić. Sve osobe koje su dale iskaz, naknadno nisu zadržane. Policija je objavila kako je formiran i poseban tim stručnjaka krim-policije, Ravnateljstva i Policijske uprave zagrebačke zadužen za intenzivno traganje za ubojicom.

Nedavno izabrani načelnik PU Zagrebačke Branko Peran izjavio je kako policija upotrebljava sve raspoložive ljude i tehniku u ovom slučaju, te kako se na njemu radi od jučer, kad se zločin u mafijaškoj stilu, u samom centru Zagreba i dogodio. Dodao je kako će nastaviti sa istragom, 'sve dok se počinitelj tog strašnog čina ne uhvati'.

Peran je odbacio i medijske napise kako je policajcima naređena obustava intenzivnog traganja za počiniteljom, ističući da je do sada ispitano desetak osoba koje bi mogle dati korisne informacije za rješavanje ovog slučaja. Za sada PU Zagrebačka ne želi izlaziti sa informacijama o mogućim osumnjičenicima.

Zagorčevu obitelj čuva policija

Sanader smijenio Berislava Rončevića, Anu Lovrin i Marijana Benka

Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava

Mesić najavio radikalne mjere

Sanader o smjenama počeo odlučivati u zrakoplovu

Smjene troje ministara, koje je Sanader sinoć najavio nešto prije 8 sati, već su jučer dogovorene tijekom prijepodnevnih sati. Naime, nakon što je Sanader čuo o ubojstvu Ivane Hodak, bio je Osijeku, na ulasku u zrakoplov prema Puli.

Navodno šokiran i iznenađen ovim ubojstvom tijekom dana, u centru metropole, Sanader je već tad počeo promišljati o kadrovskim izmjenama. To je i potvrdio u novinarskim izjavama nakon dolaska u Pulu, gdje je po prvi puta u kontekstu recentnih prebijanja, 'sačekuša', prijetnji i finalno, ubojstava koji se događaju u Hrvatskoj, upotrijebio retoriku o postojanju organizirane mafije u državi.

Nakon toga, navodno je između ostalog o tome razgovarao sa predsjednikom Mesićem, koji je iz Francuske najavio promptno sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sanader je kadar na koji ne računa (na tim pozicijama) obavijestio tijekom jučerašnjeg dana. Navodno je prije obavijestio dojučerašnju ministricu Anu Lovrin, a potom već sad bivšeg ministar unutarnjih poslova Berislava Rončevića. Ostavka ravnatelja policije Marijana Benka, na čije će mjesto doći Vladimir Faber, zatekla je u SAD-u.

Vezane vijesti

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija...

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija siromašnim studentima

Do 31. kolovoza bit će otvoren natječaj za dodjelu stipendije za preddiplomski studij koju u spomen na prerano umrlu mladu pravnicu Ivanu Hodak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika