07.10.2008. / 15:52

Autor: Petra Horvat

Poruka hrvatskoj vladi

Europski parlament traži odlučnu akciju protiv organiziranog kriminala

'Vrijeme je da se djeluje brzo i odlučno', jasna je poruka koju je Hrvatskoj poslala Unija

Europska unija, reagiravši na mafijaško ubojstvo Ivane Hodak, traži brzu i odlučnu akciju protiv organiziranog kriminala. Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda danas je izjavio kako smatra da je ubojstvo Ivane Hodak "ozbiljan udarac za Hrvatske napore u borbi protiv organiziranog kriminala", no dodao je i da je to prigoda za poduzimanje odlučne akcije protiv organiziranog kriminala. "Vrijeme je da se djeluje brzo i odlučno", istaknuo je Swoboda.

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora (ZPO) Pal Schmith je kazao kako vjeruje da je hrvatska Vlada sposobna osigurati sigurnost svojih građana. Također, rekao je kako on nema dovoljno informacija o tragičnom događaju, misleći na ubojstvo Ivane Hodak. Izrazio je i svoje uvjerenje u to da je Hrvatska jednako sigurna kao i druge zemlje Europe.

Poziv hrvatskoj Vladi na borbu protiv organiziranog kriminala uputila je i Europska komisija, izrazivši i žaljenje zbog tragičnog ubojstva kćerke Zvonimira Hodaka.

Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje EU-a Oliija Rehna, prokomentirala je i imenovanja novih ministara i novog šefa policije, te pozvala na ispunjenje akcijskih planova koje je Hrvatska donijela. Glasnogovornica je za novoimenovane ministre i šefa policije rekla da će morati koordinirano raditi kako bi se osigurala efikasnost pravosudnog sustava.

"Komisija ističe važnost funkcija ministra i šefa policije u reformskom procesu u Hrvatskoj. Potrebno je da nova ekipa radi koordinirano kako bi se osiguralo da pravosudni sustav u cjelini radi efikasnije, od istrage preko suđenja do izvršenja kazni", istaknula je glasnogovornica i dodala da će reforma pravosudnog sustava donijeti izravne koristi hrvatskim građanima. Najavila je i da će Europska komisija kako bi osigurala provedbe reformi nastaviti s financijskom, tehničkom i političkom potporom vlastima.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika