08.10.2008. / 18:01

Autor: Katarina Zorić

Haški sud

Martiću danas potvrđeno 35 godina

Martić će u pritvoru Haškog suda ostati dok se ne organizira njegov transfer u zemlju u kojoj će odslužiti kaznu, odlučilo je Žalbeno vijeće ICTY-ja

Milanu Martiću danas je potvrđena kazna od 35 godina zatvora. Na tu kaznu ga je prije više od godinu dana osudilo Raspravno vijeće Suda. Time je presuda ratnom čelniku hrvatskih Srba i bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) postala pravomoćna te više nema mogućnosti na bilo kakvu žalbu.

Budući da je u pritvoru od 2002., ostaje mu još za odslužiti 29 godina.

Martić će u pritvoru Haškog suda ostati dok se ne organizira njegov transfer u zemlju u kojoj će odslužiti kaznu, odlučilo je Žalbeno vijeće ICTY-ja.

Odbačeno je gotovo sve od ukupno deset osnova za žalbu koje su na žalbenoj raspravi u lipnju ove godine podnijeli Martićevi odvjetnici.

Prihvatilo je tek nekoliko podosnova za žalbu, u kojima su se odvjetnici žalili na nedovoljno dokazanu vezu Martića s počiniteljima nekih od zločina srpskih paravojnih snaga u razdoblju od 1991. do 1995. godine, ali to nije utjecalo na smanjivanje presude koju je donijelo Raspravno vijeće.  Obrana je zahtijevala odluku da optuženi nije kriv ili da se suđenje ponovi na temelju nekoliko navodnih pravnih i činjeničnih pogrešaka.

Žalbeno vijeće je također prihvatilo osnovu za žalbu Tužiteljstva, ali je ocijenilo da ona ne opravdava povećanje kazne. Tužiteljstvo se žalilo po jednoj točki i tražilo revidiranje presude zbog navodne pravne pogreške.

Vezane vijesti

ŽDO: Žalba na obustavu postupka u RH protiv M.Martića

ŽDO: Žalba na obustavu postupka u RH protiv M.Martića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu protiv odluke Županijskog suda o obustavi kaznenog postupka protiv Milana Martića za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika