09.10.2008. / 17:07

Autor: Petra Horvat

Odbor Vijeća Europe

EU traži da popravimo stanje u zatvorima

EU je preporučio vlastima da zatvorskom osoblju uputi jasnu poruku da se neće tolerirati i da će biti kažnjeno svako fizičko i verbalno zlostavljanje zatvorenika

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje torture i nehumanog postupanja (CPT) danas je objavio izvješće o svom trećem posjetu hrvatskoj u kojem je pozvao hrvatske vlasti da na najvišoj razini upute poruku svim policajcima o "nultoj toleranciji" prema lošem postupanju prema osobama lišenim slobode. Izaslanstvo je Hrvatsku posjetilo od 4. do 14. svibnja 2007.

CPT je ocijenio da informacije koje je prikupio tijekom posjeta Hrvatskoj ukazuju na loše postupanje policije prema zatvorenicima. CPT je dao niz preporukaza rješavanje tog problema, uključujući i jasnu poruku s najviše razine svim policajcima o nultoj toleranciji prema lošem postupanju.

Hrvatska je Vlada odgovorila da nema podataka koji ukazuju na postojanje bilo kakve nezakonite ili neopravdane uporabe sile, to jest zlouporabe u obavljanju policijske dužnosti, a koji nisu registrirani ili sankcionirani. Hrvatska je Vlada navela i kako CPT nije dao nikakve konkretne podatke, te da policija nije u mogućnosti provesti dodatne istrage.

Izaslanstvo je posjetilo zatvore u Lepoglavi, Osijeku i Rijeci, psihijatrijsku bolnicu Vrapče u Zagrebu, pulsku bolnicu za zbrinjavanje odraslih s psihićkim poremećajima i centar u Ježevu za ilegalne imigrante.

CPT je pohvalio napore učinjene na poboljšanju materijalnih uvjeta u policijskim ustanovama u Zagrebu, koji su u oštrom kontrastu s policijskim postajama van Zagreba. Odbor je priopćio i kako u zatvoru za ženske osobe u Požegi nije primilo navode o lošem postupanju osoblja prema zatočenim osobama, a s druge strane, bilo je pritužbi na fizičko i verbalno zlostavljanje u zatvorima u Lepoglavi, Osijeku i Rijeci. "Nismo primili nikakve pritužbe na tretman u psihijatrijskim ustanovama Vrapče i u Puli.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika