09.10.2008. / 17:45

Autor: Hrvoje Šimičević

Akcija Maestro

Ivan Gotovac pušten iz pritvora

Tako će se Gotovac, nakon jednoipolgodišnjeg boravka u pritvoru, za optužbe koje ga se terete, braniti sa slobode

Nakon godinu i pol, bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju i jedan od osumnjičenika u korupcijskoj aferi Maestro, pušten je danas odlukom Vrhovnog suda iz zagrebačkog zatvora Remetinec. Njega su ispred kaznionice dočekali obitelj i prijatelji. Tako će se Gotovac, nakon jednoipolgodišnjeg boravka u pritvoru, za optužbe koje ga se terete, braniti sa slobode.

Podsjetimo, slučaj Ivana Gotovca našao se prošlih dana u središtu prepucavanja Željka Horvatovića i Damira Kosa, sudaca Županijskog i Vrhovnog sud,. o čemu je Nacional u posljednjem broju opsežno pisao. Naime, njega ni Vrhovni ni Županijski sud sve do danas nisu željeli pustiti iz pritvora da se sa slobode brani od optužbi kojima ga Uskok tereti, iako za njegov ostanak u pritvoru više nisu postojali razlozi, ako je suditi prema zakonskom tijeku cjelokupnog slučaja čiji je protagonist. Žalbu Gotovčevih odvjetnika o odluci Županijskog suda, Vrhovni sud je ipak prihvatio, čime je od danas Ivan Gotovac na slobodi.

Podsjetimo, Gotovca Uskok sumnjiči da je nezakonito pomagao poduzetniku Svjetlanu Staniću u pokušaju da kupi tvrtku Dalmacijavino. Stavljaju mu na teret da je Staniću odavao službene tajne za što je kao protuuslugu dobio plaćeno noćenje i boravak u Monte Carlu, te da je dogovorio ljetovanje na njegovu brodu. Akcija Maestro počela je tijekom 2005., do uhićenja osumnjičenih došlo je u ljeto 2007., optužnica je podignuta u veljači 2008., a postala je pravomoćna u svibnju 2008. Kako su u toj akciji uhićena čak četiri potpredsjednika Fonda, te kako se isprva protiv njih vodio jedinstveni postupak, Uskok je tražio da svi ostanu u pritvoru zbog težine djela koja su počinili, kao i zbog funkcija koje su obnašali.

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika