09.10.2008. / 19:08

Autor: Petra Horvat

Dublin

Sanader: 'Tražit ću manju potrošnju'

Premijer je najavio da će biti odlučan u tome da traži smanjenje potrošnje

Hrvatski premijer  Ivo Sanader danas je u Dublinu poručio da moramo biti spremni da i kroz proračun za sljedeću godinu pokažemo snagu hrvatske Vlade i volju hrvatske države da financijsku krizu dočekamo spremniji. "U proračunu ću tražiti manju potrošnju, nego što su neki planirali", rekao je premijer. Sanader je to izjavio nakon sastanka s britanskim premijerom Brianom Cowenom s kojim je razgovarao i o financijskoj krizi u svijetu i Europi.

Sanader je tada rekao da će analizirati poteze irske vlade kako bi vidjeli hoće li se tako ponašati i druge vlade. Irska je vlada prošlog tjedna dala jamstva za sve pologe, u vrijednosti 450 milijardi eura, kako bi spasila svoje banke. Premijer je kazao i da, što se hrvatskog proračuna tiće, sve u redu te da su sva ministarstva dobila limite do kojih mogu ići. "Proračun se neće povećavati za puno veći iznos od onoga u 2008. godini", rekao je premijer i dodao da to znači da će tražiti manju potrošnju, te da će u tome biti odlučni i on i ministar financija.

Premijer je, nakon razgovora s Cowenom, izrazio i optimizam da irsko odbacivanje Lisabonskog sporazuma neće biti problem za ulazak Hrvatske u EU. "Mislim da nakon današnjeg razgovora možemo biti optimisti, ne mislim samo mi u Hrvatskoj, nego i u Europi, jer odlučnost premijera da riješi taj problem i da nađe način i vremenski okvir je vrlo evidentna", rekao je Sanader.

Irska još nije odlučila hoće li ikada održati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru. Hrvatskoj je potrebno da novi Ugovor EU stupi na snagu da bi mogla postati članica EU. Ugovor iz Nice, koji je sada na snazi, dizajniran je za maksimalno 27 zemalja. Premijer je kazao i da razumije da Irska, kao i svaka zemlja EU, ima svoje probleme, no naglasio je da je irski kolega dao punu potporu Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika