09.10.2008. / 19:43

Autor: Petra Horvat

Podgorica

Crna Gora priznala neovisnost Kosova

Prosrpski oporbenjaci su pokušali odgoditi donošenje odluke o priznanju Kosova na današnjoj sjednici crnogorske Vlade

Vlada Crne Gore večeras je donijela odluku o priznavanju neovisne države Kosovo, i dvije će zemlje uspostaviti pune diplomatske odnose. "Kosovo je realnost i Crna Gora nema pravo zatvarati oči pred tom činjenicom", rekao je ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Čelnici oporbenih stranaka, pretežito iz srpskog bloka, nagovarali su tijekom prijepodneva premijera Mila Đukanovića da Vlada odustane od odlučivanja o Kosovu na današnjoj sjednici, no on je zahtjev odbio.

Iz nekih se oporbenih izvora najavljuje destabilizacija prilika u Crnoj Gori.

Neovisnost Kosova do sada je priznalo 48 zemalja, među kojima i SAD te 27 zemalja članica EU.

Fatmir Sejdiu, predsjednik Kosova, danas je poručio srpskim vlastima kako kosovske institucije i svi oni koji ih podupiru smatraju pitanje neovisnosti Kosova riješenim i nepovratnim. Sejdiu je dodao i da Kosovo želi aktivno sudjelovati u predstavljanju slučaja kosovske neovisnosti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), te da očekuje da razmatranje srpske inicijative bude pravedno i nepristrano.

UN je u srijedu na općoj sjednici, na prijedlog Srbije prihvatila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da dodijeli savjet o tome je li jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Od ukupno 77 zemalja koje su glasovale, Hrvatska je bila suzdržana kao i 74 druge. Prijedlogu su se usprotivile SAD, Albanija, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru i Palau.

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić vjeruje da su “proglašenjem Kosova prekršeni Rezolucija 1244 i Povelja UN-a”.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika