10.10.2008. / 08:49

Autor: Katarina Zorić

Potop na Zagrebačkoj burzi

Za samo 5 minuta Crobex pao za 13,14 posto

Ako se nastavi pad cijena, brojni otvoreni investicijski fondovi bi mogli biti ugroženi. Samo u rujnu vrijednost njihove imovine je smanjena za gotovo 16 posto

Samo pet minuta nakon početka današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi, vrijednost burzovnog indexa Crobex pala je za 13,14 posto, odnosno na 2137,23 boda. Zbog iznimno brzog pada cijene blokirano je trgovanje sa čak 32 dionice. Značajan pad vrijednosti zabilježile su i one dionice koje su se u proteklom periodu držale relativno visoku cijenu.

Tako je, primjerice, dionica Ine pala na najnižu cjenovnu razinu otkad je uvrštena na burzu, te se tom dionicom trgovalo po cijeni od 2 tisuće kuna. Blokirano je i trgovanje dionicom Hrvatskog telekoma, koji se prodavao po cijeni od 201 kuna. Značajan pad zabilježile su i dionice Ericssona Nikole Tesle (16,91 posto) i Adrisa (10,06 posto).

Također, ovakva situacija ozbiljno ugrožava poslovanje otvorenih investicijskih fondova. Prema najnovijim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pokazuju samo u rujnu je neto imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom smanjena za 15,83 posto, na 14,18 milijardi kuna.

Pretpostavlja se kako je ovaj katastrofalni pad cijena na Zagrebačkoj burzi samo posljedica onoga što se noćas događalo na američkim burzama, gdje je primjerice burzovni index Dow Jones pao na najnižu razinu u posljednjih pet godina.

Vrijednost dionica na Wall Streetu pala zbog lavine prodajnih naloga. Prema svemu sudeći iduće žrtve kreditne krize bit će proizvođači automobila, osiguravajuće kuće i energetske tvrtke zbog veće cijene zaduživanja i smanjenja domaće potrošnje.

Prvi put od 2003. godine Dow Jones se spustio za gotovo 700 bodova ili 7,3%, na 8.579 bodova, S&P 500 strmoglavio se 7,6%, na 910 bodova, dok je Nasdaq izgubio 5,5%, stigavši na 1.645 bodova. Relativno dobro otvaranje odvelo je indekse u plus od oko 1%, no tijekom dana počeo je lagani pad, da bi se u zadnjem satu trgovanja snažno spustili.

Auto industrija bilježi velike gubitke. Dionica General Motorsa pala je za 31 posto, a Forda za 22 posto. Zbog straha da će gubici u ulaganjima naškoditi poslovnim rezultatima osiguravajućih kuća osiguravatelj XL Capital Ltd. izgubio je na vrijednosti čak 54 posto, predvodeći osiguravajuće kuće u najvećem padu u 13 godina.

Exxon Mobil Corp. zabilježio je najveći dnevni pad u 21 godinu, nakon što je cijena nafte pala ispod 85 dolara, ubrzavši pad Dow Jonesa u zadnjem satu trgovanja.

Budući da je istekao rok zabrane short sellinga, rezultati su bili vidljivi već isti dan – Morgan Stanley, omiljena meta brokera koji upražnjavaju takav sustav trgovanja strmoglavio se 26%, dok ostatak bankarskog sektora nije bilježio tako loše rezultate.

Prema pisanju medija, američko Ministarstvo financija razmatra mogućnost preuzimanja vlasničkih udjela u mnogim američkim bankama, u nastojanju da obnovi povjerenje u financijski sustav, nakon što je neuspješno pokušalo deblokirati zamrznuta kreditna tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. DAX indeks Frankfurtske burze potonuo je 2,53 posto, na 4.887 bodova, dok je londonski FTSE indeks pao 1,2 posto, na 4.313 bodova, novu najnižu razinu u četiri godine.

Vezane vijesti

Repriziranje bankarskog debakla

Repriziranje bankarskog debakla

J.P. Morgan Chase & Co., najveća banka u SAD-u, čiji je izvršni direktor Jamie Dimon bio na čelu rata Wall Streeta protiv regulacije, objavila je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika