10.10.2008. / 12:07

Autor: Katarina Zorić

Oslo

Marttiju Ahtisaariju Nobelova nagrada za mir

U objašnjenju norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade navodi se da su njegovi napori pridonijeli mirnijem svijetu i "bratstvu među narodima" u duhu Alfreda Nobela. Martti Ahtisaari se, ističe se u priopćenju, "bez obzira na to koju je dužnost obnašao, uvijek jednakim žarom angažirao na rješavanju ozbiljnih i dugoročnih sukoba"

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade ta mir.  Ahtisaari je nagradu dobio za iznimne napore koje je, zauzimajući se za rješavanje međunarodnih sukoba, poduzimao tijekom više od tri desetljeća na nekoliko kontinenata.

U objašnjenju norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade navodi se da su njegovi napori pridonijeli mirnijem svijetu i "bratstvu među narodima" u duhu Alfreda Nobela. Martti Ahtisaari se, ističe se u priopćenju, "bez obzira na to koju je dužnost obnašao, uvijek jednakim žarom angažirao na rješavanju ozbiljnih i dugoročnih sukoba".

Važnu je ulogu 1989. i 1990. odigrao u postizanju neovisnosti Namibije, potom u rješavanju pitanja Aceh-a u Indoneziji, 2005. gdje su on i njegovi kolege iz organizacije Crisis Management Initiative (CMI) odigrali ključnu ulogu.

Godine 1999., pa ponovno od 2005. do 2007. u iznimno je teškim okolnostima uspio posredovati u rješavanju sukoba na Kosovu, a 2008. je preko CMI-a i surađujući s drugim institucijama pokušao pridonijeti pronalaženju mirnoga rješenja problema u Iraku. Konstruktivno je pridonio i rješenju sukoba u Sjevernoj Irskoj, središnjoj Aziji te na Rogu Afrike, ističe Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

"Ahtisaari je izvanredan međunarodni posrednik. Neumorno i uz dobre rezultate pokazao je da uloga posrednika u raznim situacijama može biti ključna u rješavanju međunarodnih sukoba. Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade izražava nadu da će i drugi biti inspirirani Ahtisaarijevim postignućima", ističe se u objašnjenju nagrade.

Vezane vijesti

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Gospodar prstenova možda je bio uzor tisućama sljedbenika, možda je okrunjen i kao najdraža knjiga u Britaniji, milijuni primjeraka prodani su diljem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika