10.10.2008. / 14:51

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

Uzimat će se DNK uzorci svih osuđenika

Premijer je u sklopu predstavljanja paketa antimafijaških zakona izjavio da se uzimanje DNK uzoraka osuđenicima prakticira u Europi, te da će biti uvedeno i u Hrvatsku

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost  koji se danas odvio u prisutstvu predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera, predstavnike nadležnih ministarstava, tajnih službi te matičnog saborskog sektora dogovoren je paket antimafijaških zakona.

Ministri u odlasku Ana Lovrin i Berislav Rončević nisu bili prisutni na sjednici, iako su i dalje formalno članovi Vijeća, pa su ih mijenjali državni tajnici. Premijer Sanader je nakon sjednice kazao da je u sklopu "paketa antimafijaških zakona" dogovoreno da će se uzimati DNK proba svih osuđenika, što do sada nije bio slučaj. Premijer je kazao i da je takva praksa u skladu s europskom.

"Ići ćemo i u brzu izradu novog zakona o policijskim ovlastima, a požurit ćemo i pripremu cijele državne uprave kada je riječ o osobnom identifikacijskom broju", kazao je premijer i dodao da će se tražiti da što skorije zaživi policijski Nacionalni ured za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije.

"Podržat ćemo 'uskočke sudove'", rekao je premijer i objasnio da će se na sudovima u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci specijalizirati suci koji će pratiti rad USKOK-a i Državnog odvjetništva. "Najavljeno je i osnivanje sudačke akademije", rekao je premijer i istaknuo kako će planirane mjere u budućem proračunu biti pokrivene adekvatnim sredstvima.

Sanader je na pitanje novinara o statusu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana rekao da ne zna ništa o tome, dok je predsjednik Mesić odgovorio da je bajić bio na sjednici Vijeća i da je status-stabilan.

Sanader je izjavio i da su Mesić i on danas potpisali prijedlog o imenovanju Josipa Buljevića, budućeg ravnatelja SOA-e, no prijedlog još mora proći saborski odbor. "Znate da direktora CIA-e javnost upozna kada ide u mirovinu", poručio je predsjednik Mesić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika