10.10.2008. / 15:01

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatski sabor

Karamarko i Šimonović položili prisegu

Suzdržani su bili klubovi HDSSB-a i SDP-a, čiji je predsjednik Zoran Milanović zatražio razrješenje premijera Ive Sanadera i raspisivanje parlamentarnih izbora. Glasanje o povjerenju vladi odgođeno je

Većinom glasova saborskih zastupnika, kao novi ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova potvrđeni su danas Ivan Šimonović, odosno Tomislav Karamarko. Suzdržani su bili klubovi HDSSB-a i SDP-a, čiji je predsjednik Zoran Milanović zatražio razrješenje premijera Ive Sanadera i raspisivanje parlamentarnih izbora. Šimonović je potvrđen s 80 glasova za, uz 49 suzdržanih i nijedan glas protiv, a Tomislav Karamarko s 81 glasom za, 49 suzdržanih glasova.

U uvodnoj riječi, koja je prethodila postupku izglasavanja novih ministara, premijer Ivo Sanader je zastupnike u saboru izvijestio o razrješenju donedavnih ministra Ane Lovrin, Berislava Rončevića koji su sa dužnosti smaknuti radi nesigurnosti koja već mjesecima vlada kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj, a ponajprije zbog ubojstva mlade odvjetnice Ivane Hodak.

Izražavajući u ime Vlade sućut obitelji Hodak zbog smrti Ivane Hodak, Sanader je još jednom naglasio odlučnost Vlade u borbi protiv bilo kakve vrste kriminala. "Borba protiv organiziranog kriminala i mafije ide dalje i neće stati dok je, po mogućnosti, do kraja ne iskorijenimo", poručio je Sanader zastupnicima.

Premijer je na sjednici rekao da je prihvatio zahtjev nekolicine klubova da se Vlada obveže u roku od 30 dana Saboru podnijeti izvještaj o tome što je učinila na reorganizaciji dvaju sektora te o mjerama koje je poduzela u borbi protiv organiziranog kriminala.

Što se tiče ranijih najava da će ravnatelja policije Marijana Benka zamijeniti Vladimir Faber, Sanader je ponovio da će Vlada poštovati proceduru i raspisati javni natječaj za imenovanje novog ravnatelja policije. "U javnost sam iznio zajedničku želju moju i budućeg ministra da to bude Vladimir Faber", objasnio je premijer te istaknuo da će razmotriti mogućnost da se, do izbora novog ravnatelja, Faber imenuje vršiteljem dužnosti ili privremenim ravnateljem policije.

Najavljujući antimafijaški zakonski paket, premijer Ivo Sanader je rekao da će se posebnim zakonom ili novim odredbama u postojećim propisima omogućiti, između ostaloga, da se od osuđenika bez njihova pristanka uzme DNK uzorak i pohrani u banku te da se takvi uzorci po potrebi razmjenjuju s drugim državama. Uz nevedeno, istaknuo je i potrebu jačanja sudstva kroz sudačke akademije te najavio jačanje tzv. uskočkih sudova, koji su specijalizirani za procesuiranje kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala. Također je najavio i jačanje porezne i carinske uprave te vještačke službe Ministarstva financija, kako bi se osiguralo učinkovito uvođenje identifikacijskog broja, također jednog od alata u borbi protiv korupcije.

Milanović: Nestranački ministri alibi za autokratsko vođenje VladePodršku novim ministrima dale su gotovo sve stranke, osim SDP-ovca koji od Sabora traže da razriješi cijelu Vladu jer za loše stanje sigurnosti građana najodgovornijim smatra premijera Sanadera.

Kako prenosi Hina, predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da premijer u izboru nestranačkih ministara traži alibi za autokratsko vođenje Vlade i pet godina kadrovskog eksperimentiranja u službama i Ministarstvu unutarnjih poslova, u koje su, tvrdi, slani ljudi iz drugog ili trećeg HDZ-ova ešalona, kako bi odradili politički posao. "Zar među 66 časnih HDZ-ovih zastupnika nema ni jednog koji je nakon pet godina u stanju preuzeti ovaj težak posao", poručio je Milanović.

Ističući da bi Šimonović bio logičnije rješenje za ministra vanjskih poslova, nego za pravosuđe, novom je ministru zaželio "puno sreće na čelu resora i s kadrovima koje tamo nasljeđuje", zatraživši raspisivanje parlamentarnih izbora, uz napomenu kako 'SDP nema iluzija oko toga tko ima većinu u Saboru,'

Također, na govornicu su redom izlazili predsjednici zastupničkih klubova. Vesna Pusić iz HNS-a je pozvala sve zastupnike da glasaju za predložene ministre jer je krajnje vrijeme da se stane na kraj valu nasilja u zemlji.

U ime HSLS-a je podršku novim ministrima dao Ivan Čehok koji je rekao kako se boji da se već sada u njih gleda kao u svemoguće i očekuje možda previše.

IDS-ovac Damir Kajin je rekao da nam za spriječavanje potpunog kaosa u zemlji treba jedinstvo svih stranaka. Najavio je načelnu potporu svoje stranke vladinim kandidatima.

Podršku predloženim ministrima dao je i Milorad Pupovac iz SDSS-a ocijenivši to kao nužan potez. Dodao je da ukoliko uspiju reorganizirati ministarstva, kao što je rekao premijer Sanader, onda će u borbi protiv kriminala zasigurno imati uspjeha.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika