11.10.2008. / 11:43

Autor: Nacionalova redakcija

Ministri G-7

Zajedničke mjere za rješenje financijske krize

U priopćenju sa sastanka su ministri financija skupine G-7 iznijeli plan akcije, koji predviđa radikalne korake za odmrzavanje kreditnih i novčanih tržišta kako bi se osiguralo da banke i druge institucije imaju široki pristup likvidnosti i financiranju

Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja, SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan žele stabilizirati svjetska financijska tržišta "svim raspoloživim instrumenatima". No nisu iznijeli konkretne planove za rješavanje kreditne krize koja potresa svijet.

"Ministri G-7 su se danas suglasili da sadašnja situacija traži hitno i izvanredno djelovanje. Predani smo zajedničkom radu da bi stabilizirali financijska tržišta i obnovili kreditiranje, kako bi se podržao globalni gospodarski rast", kazali su ministri skupine G 7 nakon sastanka u Washingtonu, održanog na marginama Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Obećali su da će koristiti sve raspoložive instrumente kako bi spriječili propadanje financijskih institucija  "važnih za sustav" i osigurali su da banke mogu prikupljati kapital iz javnih i privatnih izvora.

Ipak, ministri nisu podržali britanski plan da država jamči posudbe među bankama, što je po mnogima na Wall Streetu vrlo bitan korak da se okonča 14 mjesečno previranje i rastuća panika posljednjih tjedana.

Henry Paulson, američki ministar financija je rekao da administracija razmatra planove za preuzimanje dioničkih udjela u financijskim institucijama. Japanski ministar financija također je najavio da Japan razmatra dokapitalizaciju banaka iz državnog proračuna.

U priopćenju sa sastanka su ministri  financija skupine G-7 iznijeli plan akcije, koji  predviđa radikalne korake za odmrzavanje kreditnih i novčanih tržišta kako bi se osiguralo da banke i druge institucije imaju široki pristup likvidnosti i financiranju. Najavili su i da će  osigurati uvjete da banke i druge financijske institucije mogu prikupiti dovoljno kapitala iz javnih i privatnih izvora, kako bi se obnovilo povjerenje i pokrenulo kreditiranje pojedinaca i poduzeća.

Konkretne akcije koje G-7 planira poduzeti se u priopćenju ne navode, a to je ono što su financijske institucije i ulagači očekivali, ocijenili su stručnjaci.

Do kraja vikenda ministri financija moraju objaviti konkretne korake, ukoliko žele smiriti uzburkane burze.  "Vrijeme za takva priopćenja je davno prošlo. Trebamo vidjeti stvarnu akciju. No burze su pomalo zabrinute da središnjim bankama u ovoj fazi nije ostalo puno 'aduta' u rukavu", ocijenio je Eswar Prasad, profesor ekonomije sa sveučilišta Cornell, prenosi poslovni TV kanal CNBC.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika