11.10.2008. / 12:13

Autor: Nina Tomljanović

Dnevni avaz

Olli Rehn: Zabrinuti smo stanjem u Bosni i Hercegovini

Povjerenik za proširenje EU kaže da BIH lideri imaju jasan izbor ili se mogu nastaviti svakodnevno svađati među sobom, čime će svi procesi zaostajati, a BiH zaostajati u evropskom procesu, ili se suočiti s izazovima, provoditi reforme i osigurati stabilan put ka EU

Povjerenik za proširenje EU Olli Rehn u intervju za Dnevni avaz je rekao da je Europska unija vrlo zabrinuta  razvojem situacije u BiH. "Mi smo, naravno, veoma zabrinuti zbog aktualne političke situacije u BiH. Zato sam i apelirao na vaše lidere i ohrabrujem ih da postignu konsenzus kako kada su evropski ciljevi u pitanju, tako i reforme te demokratska pravila političkog života. Građani BiH traže od lidera vaše zemlje da im osiguraju normalan i prosperitetan život", rekao je Olli Rehn.

Povjerenik za proširenje EU kaže da BIH lideri imaju jasan izbor ili se mogu nastaviti svakodnevno svađati među sobom, čime će svi procesi zaostajati, a BiH zaostajati u evropskom procesu, ili se suočiti s izazovima, provoditi reforme i osigurati stabilan put ka EU.

Na pitanje da li to znači da će se vrata Unije zatvoriti za BiH, Rehn je odgovorio: "Mi nećemo zatvoriti vrata za BiH. No, ako vaša zemlja nije u stanju ispuniti uvjete koji se pred nju postavljaju, ona ne može biti dio EU. Ne možemo sebi priuštiti da imamo kao članicu zemlju koja toliko trpi zbog političkih blokada i zastoja, kako je to slučaj danas sa BiH. Ako bi se to desilo, onda bi EU bila blokirana".

Rehn je pohvalio i angažman Hrvatske u procesu približavanja Europskoj uniji. "Hrvatska dobro napreduje u procesu pregovora i nadam se da ćemo to završiti prije kraja naredne 2009. godine. Naravno, pod uvjetom da Hrvatska bude u stanju uraditi svoj dio posla", istaknu je Rehn.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika