11.10.2008. / 19:11

Autor: Nina Tomljanović

Brodogradnja

Dogovori o privatizaciji brodogradilišta

Iz Ministarstva poručuju kako je cilj privatizacije uspješno restrukturirati brodogradilišta, zadržati sva radna mjesta i osigurati kapital za tehnološku obnovu i razvoj svake pojedine tvrtke

Danas su u Zagrebu održani radni sastanci s upravama brodogradilišta te predstavnicima sindikata, koji u njima djeluju.

Na sastancima, gdje je bio i potpredsjednik Vlade Damir Polančec usklađen je tekst natječaj za privatizaciju svih šest hrvatskih brodogradilišta, piše HRT.

Sva brodogradilišta, osim Uljanika prodaju se za jednu kunu a sindikati odlučuju o budućim vlasnicima škverova. Oni će biti raspisani već idući mjesec, a dotad ih treba potvrditi i Europska komisija.

Iz Ministarstva poručuju kako je cilj privatizacije uspješno restrukturirati brodogradilišta, zadržati sva radna mjesta i osigurati kapital za tehnološku obnovu i razvoj svake pojedine tvrtke. Sindikati nedopustivim smatraju to što će se kao kriterij pri izboru najboljeg ponuđača uzimati u obzir činjenica koliko će on od ukupnog dugovanja preuzeti na sebe, jer će ostatak duga morati preuzeti Vlada.

Sindikati inzistiraju da plan ulaganja u brodogradnju mora biti glavni uvjet kod ponude. Iz tog plana se mora vidjeti želi li budući vlasnik razvijati tu djelatnost i zadržati radna mjesta. Sindikalci također zahtjevaju 25 posto plus jednu dionicu radnicima.

Početkom listopada u Splitu je održana konferencija za novinare na kojoj je Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) izrazio zabrinutost uvjetima privatizacije hrvatskih brodogradilišta, jer ti uvjeti kupca ne obvezuje ni na što.

Tada je potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević ustvrdio da budući vlasnik bilo kojeg od hrvatskih brodogradilišta nije obvezan čak ni nastaviti proizvodnju i zadržati radnike. SMH je posebno veliku zabrinutost iskazao za Brodotrogir.

Predsjednik povjerenstva toga sindikata u Brodotrogiru Slavko Bilota kazao je kako se, nažalost, ni trogirska gradska vlast ne želi oduprijeti ulagačima koji se kane samo domoći vrlo vrijednog Brodotrogirova zemljišta. Strahuju da bi budući vlasnik tvorničko zemljište mogao prenamijeniti u građevinsko.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika