12.10.2008. / 13:31

Autor: Nina Tomljanović

Ratni zločin protiv civila

Vučurević tvrdi da nema za što odgovarati

Vučurevića optužnica tereti da je u rujnu 1991. na području općine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne obrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. listopada 1991. sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku

Nakon što je Državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika, nekadašnji predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovina Božidar Vučurević je izjavio kako je za to saznao od novinara te da optužnici ne pridaje nikakvu važnost.

"Svatko će odgovarati ili je odgovarao za svoje na ovim prostorima izuzevši Trebinje, a to je tako jer ja nemam za što odgovarati",  tvrdi Vučurević.

Gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića tereti se da je tijekom 1991. pa do 29. listopada 1995. godine, djelujući individualno i u suradnji sa Radovanom Karadžićem, planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja tzv. velike Srbije na području bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Republike Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

Vučurevića optužnica tereti da je u rujnu 1991. na području općine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne obrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. listopada 1991. sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku.

Te jedinice su 26. listopada 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, dok su grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi.

U napadima su namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno. Također su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali gospodarske objekte i imovinu civila a ljude vodili u logore Morinje i Bileća.

Na internetskim stranicama DORH-a, u priopćenju stoji da su granatirali povijesne jezgre Starog grada, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, nanoseći golemu štetu spomenicima kulture unutar zidina.

Okrivljeni B. V. je zajedno sa zapovjednim kadrom Hercegovačkog korpusa i nakon povlačenja JNA s okupiranog područja, naredio da se nastavi granatiranje Dubrovnika, gospodarskih i civilnih objekata sve do 29. listopada 1995.

Tada je ubijeno sedmero civila a jedanaest ih je teško ranjeno te je nanesena materijalna šteta.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika