13.10.2008. / 09:17

Autor: Katarina Zorić

Depresija

Gospina trava dobra kao i prozac

Uspoređujući djelovanje gospine trave i placeba, odnosno antidepresiva, uključujući i lijekove poput prozaca i seroxata, studije su pokazale da je ekstrakt gospine trave gotovo jednako djelotvoran kao i uobičajeni antidepresivi, ali uz manje nuspojave

Njemački znanstvenici tvrde da Gospina trava može liječiti depresiju jednako uspješno kao i moderni lijekovi poput prozaca. Usporedivši rezultate 29 studija u koje je bilo uključeno 5489 pacijenata s blagom do umjereno jake depresije, zaključili su da biljni ekstrakt djeluje jednako kao i standardni antidepresivi, ali uz manje nuspojava.

Uspoređujući djelovanje gospine trave i placeba, odnosno antidepresiva, uključujući i lijekove poput prozaca i seroxata, studije su pokazale da je ekstrakt gospine trave gotovo jednako djelotvoran kao i uobičajeni antidepresivi, ali uz manje nuspojave.

Međutim, istraživači pod vodstvom dr. Klaua Lindea iz Centra za komplementarnu mediciju u Muenchenu upozorili su da su neke studije prikazale previše optimistične rezultate. Također, proizvodi od gospine trave koji se mogu nabaviti u ljekarnama međusobno se razlikuju i neki mogu biti djelotvorniji od drugih.

"Uporaba ekstrakta gospine trave može biti opravdana, ali proizvodi dostupni na tržištu međusobno se jako razlikuju pa se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti samo na testirane preparate", rekao je Linde.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika