Objavljeno u Nacionalu br. 674, 2008-10-13

Autor: Eduard Šoštarić

Nova investicijska oaza

Tvorac gospodarskog preporoda na Muri

Josip Posavec, međimurski župan, doveo je u tri godine ruralnu regiju na sjeveru Hrvatske na vrh ljestvice konkurentnosti: prema regionalnom indeksu ispred Međimurja nalazi se samo grad Zagreb

ŽUPAN U AKCIJI Josip Posavec očekuje da će u sljedećih deset godina u Međimurje biti investirana milijarda eura te da će se otvoriti 10 tisuća radnih mjestaŽUPAN U AKCIJI Josip Posavec očekuje da će u sljedećih deset godina u Međimurje biti investirana milijarda eura te da će se otvoriti 10 tisuća radnih mjestaMeđimurska županija najkonkurentnija je županija u Hrvatskoj, a ispred nje je samo grad Zagreb. Rezultati su to istraživanja “Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2007.” koji su proveli Nacionalno vijeće za konkurentnost i Program Ujedinjenih naroda za razvoj. Riječ je o istraživanju koje je prvi put dalo detaljnu sliku o 20 županija i gradu Zagrebu, o uzrocima regionalnih razlika te donosi preporuke za jačanje lokalnog gospodarstva. Za širu je javnost ovakav rezultat bio iznenađenje jer je uvriježeno mišljenje da su Istarska, Varaždinska i Zagrebačka županija daleko ispred ostalih.

Dolazak Međimurja na vrh tablice konkurentnosti nije slučajan, Međimurci su oduvijek poznati kao marljivi i štedljivi ljudi, možda i previše samozatajni. U politici, za razliku od drugih regija i županija, nikada nisu imali snažnu političku garnituru u Saboru ili Vladi, oslanjali su se isključivo na vlastite snage, a desetak godina zapravo su bili oporba svima. Kad se spominjalo Međimurje, asocijacije su bile vezane za međimurski krumpir, sir “turoš”, vinsku cestu kod Štrigove ili na turističko odredište Sv. Martin, o nekakvoj konkurentnosti ni riječi. Drukčiju sliku i percepciju Međimurja u protekle tri godine stvorio je međimurski župan Josip Posavec sa svojim timom.


Imovinu Županije povećao je pet puta, prepolovio zaduženje, za približno 50 posto smanjio nezaposlenost, pokrivenost izvoza uvozom u Međimurskoj županiji je 92,6 posto za 2007. Podatak dovoljno govori ako se zna da je pokrivenost hrvatskog izvoza uvozom 47,9 posto. Od deset hrvatskih projekata financiranja iz europskih fondova pod nazivom SAPARD čak šest je odobreno u Međimurju. Od ukupno 57 poslovnih zona na području Međimurja aktivno ih je 28, popunjeno 11, a interes je takav da će za koju godinu sve biti popunjene. U 2007. otvorena su 33 građevinska poduzeća i 25 tvrtki prerađivačke industrije. Župan Posavec očekuje da će se u Međimurje u idućih deset godina investirati milijardu eura i otvoriti deset tisuća radnih mjesta.

Kad je 2006. dao intervju Nacionalu, rekao je da će Međimurska županija biti gospodarski najjača u Hrvatskoj, što se danas pokazuje točnim predviđanjem. Posavec je u hrvatskoj politici spojio nespojivo, ušao je na županijskoj razini u koaliciju s HDZ-om, zbog čega je trpio žestoke kritike u stranci, a zapravo je postao u pravom smislu riječi pragmatik koji je shvatio da bez podrške HDZ-ove vlade od ostvarivanja zamišljenih projekata velikim dijelom neće biti ništa. Posavec uopće ne bježi od toga i imao je hrabrosti javno priznati ono što zapravo radi s HDZ-om i Ivan Čehok u Varaždinu i mnogi drugi u Hrvatskoj.

Usto, Posavec dolazi iz poduzetničkog miljea, operativac je i voli rješavati probleme odmah, ne ostavljati ih za sutra. Neki su Posavčev uspjeh u Međimurskoj županiji ocijenili tvrdnjom “učenik je nadmašio učitelja”, pritom misleći na Radimira Čačića koji u poduzetničkom smislu ima sličnosti s Posavcem, ali u svemu drugome su posve različiti, osobito kad je riječ o ponašanju u politici. Posavec je svu svoju energiju usmjerio na razvoj županije i tamo je stalno prisutan, dok je Čačić VELEBNI PROJEKT NA PODRUČJU BIVŠE VOJARNEVELEBNI PROJEKT NA PODRUČJU BIVŠE VOJARNEsamo jednom nogom bio prisutan u Varaždinu, a drugom u Zagrebu.

Možda i najočitiji primjer Posavčeva operativnog pragmatičnog pristupa bilo je rješavanje deset godina starog graničnog spora između grada Čakovca i općine Strahoninec. Zanimljivo, na čelu obiju sukobljenih strana našli su se esdepeovci koji ni sami nisu mogli naći rješenje unutar stranke. Pozvani su na arbitražu u Zagreb, ali Posavec na to nije pristao nego ih je pozvao k sebi na sastanak i sve je bilo riješeno za jedno popodne. Kad je došao na čelo Međimurske županije, Posavec je odmah postavio ciljeve i viziju razvoja županije u svom mandatu: “Najvažnije je da se mora imati kratkoročna i dugoročna strategija vizija razvoja. Potrebno je znati što se želi, ako se to zna, onda i država može pomoći svojim programima i sredstvima iz raznih fondova. Možete vi biti u koaliciji s vladajućima, ali ako ne znate osmisliti projekte, ni vladajući vam ne mogu pomoći nego će sredstva preusmjeriti tamo gdje se zna što se želi. Mi imamo regionalni operativni program kao našu bibliju za razvoj Županije. Ciljevi koje želimo postići su jačanje konkurentnosti gospodarstva, jačanje ljudskih potencijala, i jačanje okoliša i baštine. Sva tri kriterija moraju biti zadovoljena kako bismo krenuli u ostvarivanje nekog projekta. Imamo i čitav niz mjera koje smo nabrojili u tom operativnom programu i ja već sada znam što napraviti u sljedećem ciklusu da se uska grla eleminiraju u razvoju Županije”, rekao nam je Josip Posavec kojeg smo posjetili prošlog tjedna.

Dok se većina hrvatskih gradonačelnika i župana hvali unosnom prodajom zemljišta trgovačkim lancima, što nema nikakvu dodanu vrijednost nego samo potiče stanovništvo na potrošnju, Posavec najmanji problem radi investitorima kad je riječ o zemljištu, jer se ono prodaje po iznimno povoljnim uvjetima, ali znatno više pozornosti posvećuje tome što bi investitor radio i kako bi se ponašao prema radnicima: “Kad razmatramo potencijalnog investitora, želim reći da ćemo ubuduće osobito voditi brigu o plaćama radnika i je li ta tvrtka prijateljska prema našem okruženju, u ekološkom ili drugom smislu. Mi više ne pregovaramo o cijeni zemljišta, jer za takvo što nitko od investitora neće imati problema, ali plaće će biti jedan od glavnih faktora suradnje. Prije godinu dana profitabilnost je porasla pa trebaju biti i veće plaće.

Poslodavci su sve više svjesni kako nema zamjenskih radnika i kreću u tom smjeru da dignu plaće. Naši radnici nisu glasni u tim zahtjevima, oni su lojalni tvrtkama. Na godišnjoj razini otvara se tisuću radnih mjesta i polako se iscrpljuje onaj bazen nezaposlenih. Otvaramo nove poslovne zone, konkurencija raste i radnici se traže posvuda. Podijelili smo stotinu milijuna kuna poduzetničkih kredita koji imaju subvencioniranu kamatu pa imam ne samo moralnu nego i materijalnu obavezu da kažemo poslodavcima da se pobrinu za bolji standard radnika.”

Međimurske tvrtke najvećim su dijelom proizvodne i orijentirane na izvoz, a vode ih domaći ljudi. Najzastupljenije su metaloprerađivačka, građevinska, prehrambena, turistička djelatnost i tekstilna industrija. Najveću pomoć u razvijanju poduzetništva i ulasku investicija Županiji daje Razvojna agencija kao instrument gospodarske politike, strukturiranja dokumenata za fondove, pomoć investitorima oko zemljišta ili plana investicije. “U obućarskoj industriji, primjerice, imamo S PARTNERIMA iz njemačke zaklade Ini-graphicsnet, koja će sufinancirati izgradnju tehnološko-inovacijskog centra MeđimurjeS PARTNERIMA iz njemačke zaklade Ini-graphicsnet, koja će sufinancirati izgradnju tehnološko-inovacijskog centra Međimurjeinvestitora iz Njemačke, svjetski poznatu tvrtku Haix koji otvara proizvodnju za cijeli svijet u Međimurju. Uz njih mogu istaknuti i neka druga veća ulaganja kao što su Calzedonia iz Italije, ljevaonica Jegesberger iz Austrije, američki LPT za proizvodnju madraca i namještaja, Šestan Busch s proizvodnjom kaciga, Hespo sa švedskim ulaganjem i Te-Pro metalsku industriju iz Austrije”, rekao je Josip Posavec.

Jedan od minusa s kojima se suočio kad je došao na čelo županije bilo je obrazovanje koje se moralo znatno poboljšati s obzirom na priljev investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

“Posebno važno bilo mi je osnovati Veleučilište u Čakovcu, i to na području bivše vojarne. Napravili smo vertikalu obrazovanja, reorganizaciju srednjeg obrazovanja. Trenutačno radimo na projektu izgradnje Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje s njemačkim partnerima. Meni je cilj da u idućih deset godina imamo 50 doktora znanosti, moramo pripremiti sve da nam se ovamo dosele ljudi, jer to će biti posljedica razvoja i investicijskog ciklusa.”

Vezane vijesti

SDP-ov zastupnik uskoro na optuženičku klupu

SDP-ov zastupnik uskoro na optuženičku klupu

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podignulo je optužnicu protiv načelnika općine Goričan i novog saborskog zastupnika SDP-a Maria Moharića,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika