13.10.2008. / 14:53

Autor: Nina Tomljanović

Garaža i Selotejp

Obrana Branimira Glavaša predlaže suđenje u Osijeku

Odvjetnik Matijević smatra da bi se suđenje u Osijeku moglo održati i pred istim vijećem kojim predsjeda sudac Željko Horvatović

Od Vrhovnog suda će odvjetnici Branimira Glavaša tražiti da se slučajevi "garaža" i "selotejp" premjeste na Županijski sud u Osijeku budući da će se u ponovljenom postupku sa slobode braniti svi optuženici koji ionako žive u Osijeku. "Ako se suđenje nastavi u Zagrebu, optuženici bi se morali preseliti ili svaki dan putovati, za što nemaju novca. Postupak bi stoga bio jeftiniji u Osijeku jer ionako počinje iznova", rekao je Dražen Matijević, jedan od Glavaševih odvjetnika.

Kako je rekao, to je planirao reći na današnjoj glavnoj raspravi, no ona je odgođena jer nije došao drugooptuženi Ivica Krnjak.

Odvjetnik Matijević smatra da bi se suđenje u Osijeku moglo održati i pred istim vijećem kojim predsjeda sudac Željko Horvatović. Kaže kako je to isplativije nego da optuženici dolaze u Zagreb te dodaje da zakon predviđa tu mogućnost, iako se rijetko primjenjuje.

Suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. godine službeno je iznova trebalo početi danas, no opet je odgođeno. Suđenje je trebalo početi ispočetka jer je od posljednje rasprave prošlo više od tri mjeseca, no drugooptuženi Krnjak je umjesto na sud otišao na rehabilitaciju u Opatiju.

Odvjetnik Ivice Krnjaka, Domagoj rešetar njogov je postupak  nazvao uobičajenim. Istaknuo je, naime, kako je sud morao voditi računa da će Krnjak nakon operacije srca trebati rehabilitaciju. Stoga je najavio i žalbu na kaznu od 3500 kuna koju Krnjak mora platiti zbog odgode ročišta.

Nova rasprava, kada bi se Glavaš i suoptuženici trebali ponovno očitovati o optužnici koja ih tereti za ubojstva srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991., zakazana je za 4. studenoga.

Obrana Branimira Glavaša tvrdi da će se na početku novog postupka pročitati promijenjena optužnica u kojoj je odvjetništvo neke prijašnje kvalifikacije ublažilo ili od njih čak odustalo.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika