13.10.2008. / 15:35

Autor: Nina Tomljanović

Optužnica protiv Božidara Vučurevića

Carić: Čekali smo svu potrebnu dokumentaciju

Vucarevića je DORH optužilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. godine

Glasnogovornik Županijskoga državnog odvjetništva u Dubrovniku Tomislav Carić danas je rekao da se optužnice protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ranije nije podizala jer Odvjetništvu prije nije bila dostupna sva potrebna dokumentacija.

Carić je dodao kako se istraga protiv Vučurevića vodi od 1993. godine te kako se s vremenom širila jer je bombardiranje Dubrovnika trajalo do 29. listopada 1995. "U tijeku istrage, među ostalim, tražila se dokumentacija kojom raspolaže Haaški tribunal. Dostavljena nam je u početku rujna ove godine i sastoji se od više dokumenata koji prije nisu bili dostupni i nalazili su se u haaškom predmetu protiv generala Pavla Strugara. Dostavljeni su nam nakon pravomoćnosti tog postupka", rekao je Carić dodavši da je zatim ocijenjeno da je dostatno osnova za podizanje optužnice, što je i učinjeno.

Vucarevića je DORH optužilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Tereti ga se da je sam i u suradnji s Radovanom Karadžićem planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provedbi ideje stvaranja tzv. velike Srbije na području bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Republike Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika