16.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

VEČERNJI LIST

NA TEMELJU NACIONALOVIH OTKRIĆA POKRENUTE DVIJE ISTRAGE


Prema pisanju Večernjeg lista, Krunoslav Canjuga, županijski državni odvjetnik u Zagrebu, potvrdio je da je započeta službena istraga, na temelju Nacionalovog otkrića, o načinu na koji je nogometni klub Dinamo, nekadašnja Croatia, 1999. osvojio nogometno prvenstvo. Čitavu akciju je vodio Ivan Brzović i SZUP, prema nalozima Franje Tuđmana, a sudjelovali su i Reno Sinovčić i Alojzije Šupraha. U Nacionalu je objavljen i faksimil ugovora po kojem je Mirko Novosel, kao direktor Croatije, potpisao ugovor kojim se obvezuje platiti 200.000 DEM NK Osijeku samo za pravo prvootkupa jednog od igrača tog kluba. Tako je Osijek prepustio utakmicu Croatiji, a za uzvrat je osvojio kup igrajući finalnu utakmicu sa NK Cibalijom koju je sudio Reno Sinovčić. U završnoj utakmici prvenstva, pak, igrali su Rijeka i Osijek. Pomoćni sudac Zoran Krečak poništio je regularan gol za Rijeku. U Nacionalu su objavljeni i transkripti prisluškivanih razgovora između različitih sudionika prevare.
Zagrebački tužitelj je istaknuo kako će navode iz Nacionala provjeriti ali da je cijela stvar još na samom početku unatoč tome što je o spomenutoj aferi Nacional prvi puta pisao prije tri godine.
Večernji list također objavljuje da je pokrenuta još jedna istraga na temelju Nacionalovog otkrića. Riječ je o ovotjednom Nacionalovom članku u kojem se donose tvrdnje Zvonimira Zubaka, trgovca oružjem, kako je Mladen Ružman, pomoćnik ministra obrane, od njega tražio 2.5 milijuna dolara kako bi mu pomogao od države naplatiti dug od 200 milijuna dolara. Zubak tvrdi kako mu je bivša vlast ostala dužna taj novac za isporučeni raketni sustav s-300. Prema riječima bivšeg ministra obrane Joze Radoša, u ministarstvu su zatečeni neki predugovori te zabilješke po kojima se može pretpostaviti da je tadašnji predsjednik Tuđman odlučio o nabavi raketnog sustava koji se, međutim, ni danas ne može koristiti jer nije kompletiran. Slučaj je preuzeo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika