13.10.2008. / 17:22

Autor: Hrvoje Šimičević

ZFF

Zagreb Film Festival od 19. do 25. listopada

Šesti Zagreb Film Festival, festival prvog ili drugog filma autora, održavat će se od 19. do 25. listopada 2008. u svim dvoranama Studentskog centra i kinu Europa. Osim konkurencije dugometražnih i kratkih igranih filmova te dokumentaraca koji će se boriti za nagradu Zlatna kolica, bogata festivalska ponuda ove je godine upotpunjena s još dva programa - Film@CRO i Velikih 5. Nastavljaju se i prošlogodišnji uspješni programi Matineje, Vip Bibijada i Moj prvi film uz koji predstavljamo i drugi dio istoimene popularne knjige, a koju će predstaviti sam autor Stephen Lowenstein.

U glavnom programu bit će prikazano 12 dugih igranih filmova, 15 kratkih igranih filmova te 12 dokumentarnih filmova. Svi filmovi u glavnom programu prvi su ili drugi film autora/ice i natječu se za nagradu festivala Zlatna kolica te novčane nagrade koje osigurava generalni sponzor Vip. U programu Kockice novčanu nagradu osigurava časopis BUG.

U programu će se naći i novi film starih znanaca ZFF-a, belgijskog redateljskog trojca Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja. Za svoj prvi film 'Ledenjak'/'Iceberg' odnijeli su Zlatna kolica prije tri godine, a sada stižu s dugometražnim igranim filmom 'Rumba', prikazanim u canneskom Tjednu kritike. Izvrstan 'Snijeg' Aide Begić o životu u poslijeratnoj Bosni te 'Moscow, Belgium' Christophea Van Rompaeya, humoristična priča o neobičnoj ljubavi poštarice i deset godina mlađeg kamiondžije s Tjedna kritike stižu s nagradama.

U dokumentarnom programu naći će se nekoliko muzičkih filmova: srpski 'Kao da je bilo nekad' raspliće priču o životu i djelu Milana Mladenovića, frontmena kultne Ekatarine Velike, 'Slingshot Hip Hop' njujorške redateljice Jackie Reem Salloum priča o palestinskim rapperima, a ritmični 'The Soundless Fall of Gravitation' berlinskog zagrepčana Saše Oreškovića prati glazbene nomade u istraživanju vibracija i zvuka. 'Salim Baba' Tima Sternberga, nominiran za nagradu Oskar, priča je o Indijcu koji za život zarađuje uz pomoć pokretnog kina, a 'Madrid - The Shadow of a Dream' otkriva španjolski kulturni pokret Movida i jednog od njegovih aktera - Pedru Almodóvara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika