13.10.2008. / 18:48

Autor: Petra Horvat

Zagreb

Održan okrugli stol o pravnom reguliranju statusa Roma

Usprkos tome što Romi već dugo borave u Hrvatskoj, dio njih još nije uspio dobiti hrvatsko državljanstvo, što je uvjet za rješavanje drugih problema, poput zapošljavanja i obrazovanja

"Romi se u Hrvatskoj susreću s istim problemima s kakvim se sreću u cijelom svijetu, ali je Hrvatska na poseban način senzibilizirana za tu najosjetljiviju nacionalnu manjinu", istaknula je potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor na okruglom stolu koje je organizirala agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Vijeće Europe. Cilj okruglog stola je bolje rješavanje statusa Roma kroz postojeće mehanizme te identificiranje konkretnih problema.

Prema rezultatima Povjerenstva pozitivan pomak postoji po pitanju uključivanja romske djece u školovanje, pa je broj djece koja pohađaju osnovnu školu utrostručen. Svako romsko dijete koje nastavlja školovanje u srednjoj školi ili fakultetu ima osiguranu stipendiju.  Proračun za Rome od 2005. do 2008. povećan je za 630 posto pa sada iznosi više od 17 milijuna kuna.

Jadranka Kosor je izjavila da se sada nastoje riješiti statusna prava, te da su za tu namjenu pri MUP-u osnovani mobilni timovi, koji su dosad obišli već deset županija i u izravnom kontaktu s ljudima pokušavaju riješiti njihove probleme.
Prema dosadašnjim procjenama, u Hrvatskoj živi 30 000 do 40 000 Roma, od kojih se samo 9 500 izjašnjava Romima.
Hrvatska je prije tri godine uvela besplatnu pravnu pomoć za Rome, a do sada je više od 700 Roma dobilo besplatnu pravnu pomoć za dobivanje državljanstva i rješavanja drugih problema.

"Najveće probleme imaju Romi koji su došli iz Makedonije, Srbije i s Kosova, jer teško nabavljaju dokumente potrebne za rješavanje pravnog statusa", kazao je saborski zastupnik nacionalnih manjina Nazif Memedi koji je dodao da se ti problemi uspješnije rješavaju nakon osnivanja mobilnih timova i zbog političke volje hrvatske Vlade, koja je omogućila Romima besplatnu pravnu pomoć.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika