13.10.2008. / 19:34

Autor: Petra Horvat

Luxemburg

Rupel: 'Hrvatska mora iz pregovora s EU izbaciti sve što prejudicira granice'

'U Sloveniji nema nikakve želje i zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako u papirima stoje takve stvari', kazao je Rupel

"Hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja krajem ovoga mjeseca", izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je dodao i da sadašnja slovenska Vlada ima kritična, odnosno oprezna stajališta u pregovaračkim poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravda, Sloboda i Sigurnost te Vanjska i sigurnosna politika.

Rupel je u Luxemburgu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a i kazao je i da u hrvatskim pregovaračkim stajalištima "za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja". Napomenuo je kako se u jednom od dokumenata spominje ZERP, koji ne vrijedi za EU. "U Sloveniji nema nikakve želje i zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako te stvari stoje u papirima", napomenuo je.

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju između Hrvatske i EU-a održati će se 30. listopada. Europska komisija je napravila prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta za poglavlja Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš, a ta bi poglavlja mogla biti otvorena na predstojećoj pristupnoj konferenciji ako se sve zemlje članice slože s tim.

Također, komisija je predložila zatvaranje dvaju poglavlja za koje je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje, a radi se o poglavljima Vanjski odnosi i Transeuropske mreže. Slovenski predstavnici u tijelima EU-a imaju tzv. "parlamentarnu rezervu" što znači da moraju konzultirati Odbor za europske poslove svoga parlamenta koji će im dati zeleno svijetlo da iznesu stajalište svoje zemlje. Novi slovenski parlament trebao bi se konstituirati u srijedu, a Odbor za europske poslove u petak.

"Predložio sam Jouyetu da se sastanu veleposlanici Hrvatske, Slovenije, Francuske i predstavnici Europske komisije kako bi se dogovorili da se iz hrvatskih pregovaračkih materijala izbace sporne stvari", kazao je Rupel.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika