Objavljeno u Nacionalu br. 674, 2008-10-13

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Ne daj se, Pero

Za razliku od drugih domaćih televizija koje su povodom ubojstva Ivane Hodak krenule s irelevantnim i neukusno prezentiranim informacijama, ekipa 'Dossiera.hr' i Petra Štefanića tu je temu obradila KVALITETNO i servirala dobru emisiju

NE DAJ SE, PERO!Zrinka PavlićZrinka PavlićDossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.20
Za razliku od drugih domaćih televizija (a bogami i većine dnevnih novina), koje su brže-bolje skočile na noge tračerske te povodom ubojstva Ivane Hodak krenule s irelevantnim i neukusno prezentiranim informacijama o pokojnici (trudnoća, ljubavna anamneza, ekskluzivni intervjui s momkom…), HTV se ovaj put ipak suzdržao. Kao pretplatnik sam vrlo zadovoljna, ali i iznenađena - inače nikako da im dođe do svijesti da se NE MORAJU natjecati s konfekcijskom komercijalom na drugim kanalima jer pripadaju drugoj televizijskoj kategoriji. No dok se većina HTV-ovih emisija koje su obrađivale tu, glavnu temu tjedna, zadržala u domenama korektnog, ekipa "Dossiera.hr" to je uspjela učiniti KVALITETNO, a povrh toga je, osim same analize situacije vezane uz ubojstvo, otišla i stepenicu više te nam servirala dobru emisiju, koja bi opstala i da ružnog događaja nije bilo. Od Štefanićevih preciznih komentara vezanih uz Vladin naglo probuđeni i očito preglumljeni bijes na mafiju pa sve do odličnog priloga o Đapićevu zalaganju za kemijsku kastraciju pedofila emisija je tekla tako da sam u jednom trenutku počela prčkati po daljinskom, sumnjajući da ipak ne gledam jedan od domaćih TV kanala. Sve me zebe oko srca da će zbog neuobičajene kvalitete za postojeće TV podneblje netko od komercijalnih krivolovaca danas-sutra Štefaniću na stol opaliti ponudu (čitaj: lovu) koju nitko normalan ne može odbiti te ga odvući u svoj svijet šarenih televizijskih debilana i s nekoliko ga lakih, suptilno ucjenjivačkih zahvata pretvoriti u informativno-političku verziju Steve Cvikića. Strašna pomisao. Ne daj se, Pero, mi smo uz tebe! I daj već jednom smanji taj “HR” u nazivu emisije. Ako nije problem.
Ocjena: izvrstan (5)


KAKO DOBRU EMISIJU SAKRITI OD GLEDATELJAParalele, HTV2, četvrtak, 20.00
HTV očito smatra da vanjskopolitičke teme zanimaju tek onu vrstu čudaka čiji se psihoprofil raspada po istom obrascu kao i njihova programska shema za Drugi program. Teško je bilo čime drugim objasniti guranje ove sasvim solidne emisije u termin u kojem joj vlastita TV kuća na Prvom programu konkurira vrlo popularnim kvizom. Teško je i objasniti zašto u rasporedu emitiranja na HRT-ovim web-stranicama dosljedno nema ni slovca najave o sadržaju, osim možda time da su autori tih crtica previše zauzeti detaljnim opisom složenih odnosa između glavnih junaka serije “Opijeni ljubavlju”. Emisija inače zaslužuje solidnu četvorku (čime se gro HTV-ovih, terminski bolje pozicioniranih poluproizvoda baš i ne može podičiti), a u zadnjoj inkarnaciji čak i peticu - zbog sjajno izvedenog kontrasta između dvije vrste šatora: onih pod kojima žive žrtve američkog bankovnog kraha u prilogu Branke Slavice i onih pod kojima žive poklonici tradicije u putopisno-političkom prilogu iz Mongolije. Oba su priloga bila izvrsna - Branka Slavica me čak iskreno šokirala. Ne znam jel’ se trznula iz drijemeža kojim inače začinjava sva svoja javljanja iz SAD-a ili joj se posrećilo, a nije me ni briga, no ocjena u podnožju ovaj će put ipak ići genijalcu koji je “Paralele” odlučio što bolje sakriti od gledateljstva.
Ocjena: sjedi, jedan (1), ali NE  emisiji (nego TERMINatoru)

ANKETAZakon ljubavi, NovaTV, radnim danom u 18.15; Sve će biti dobro, HTV1, radnim danom u 18.35
A sada, kako bi rekli radijski voditelji, malo lakih nota. Otkad su Nova i HTV počeli s prikazivanjem nove sezone domaćih telenovela, nikako da bacim oko na pustolovine čudnovato imenovanih junaka iz imaginarnog svijeta velegradske hrvatske kreme. Stoga sam okupila uzorak vjernih gledatelja sapunica iz svoje bliže okoline (reprezentativnost ostvarena činjenicom da je riječ o četiri penzionerke i pet studenata/studentica s problematičnim odnosom prema fakultetskim obvezama) te provela anketu. Rezultati su sljedeći. Svih devet ispitanika glasovalo je za Veljačin “Zakon ljubavi” kao zanimljiviji, a argumenti su se kretali od “ona Radmanica mi je baš če-če”, preko “djeluje urbano i svjetski” pa sve do “glumci su uobičajeno jadni, ali bolji nego oni u ‘Sve će biti dobro’, koji glume tak da bi ih moglo zamijeniti kazalište lutaka”. Tri ispitanice požalile su se na simultanku s terminima, zbog koje cijelu priču prate nervozno prebacujući programe na daljinskom k'o da igraju Playstation, a svi lijeni studenti u inferiorno ocijenjenom “Sve će biti dobro” kao svijetlu su točku zamijetili Filipa Riđičkog, čiju glumu unisono ocjenjuju kao “jedinu dobru”. Još neki učestaliji komentari: “zakaj sve babe u tim našim serijama nose jeftinjon ekstenzije”, “ako netko još jednom u dijalogu ispali poštapalicu ‘HALO???’ presjeć ću telku motornom pilom” i “prilično je debilno da su u ulogu mlade glumačke nade kojoj se dive svi profesori na Akademiji - stavili glumicu koja glumi skoro najgore u seriji”. Pa sad vi zaključite koji su opći dojmovi i ocjene. I ja ću, čim u terminu prikazivanja ne budem imala pametnijeg posla.
Ocjena: kad/ako dobijem sezonsku virozu

061-NEMA-SHOWABig Brother, RTL, ponedjeljak-petak, 20.00
Iako sam potpuno svjesna trivijalnosti i ispraznosti koje mu se s pravom pripisuju, uz ovaj me show prošlih sezona vezala vlastita morbidna fascinacija kičerskim sadržajima pa sam i ove godine krenula istim putem. I zbilja sam se trudila. Ali ne ide. Kad god u zadanom terminu prebacim na RTL, najčešće ne uspijem vidjeti apsolutno ništa od samog showa jer me bombardiraju gomilom telefonskih brojeva koje trebam nazvati ako želim da netko ispadne ili ako želim nekoga spasiti, zatim drugom gomilom koju trebam nazvati ako želim osvojiti auto, zatim trećom na koju trebam poslati SMS ako želim primati ekskluzivne vijesti iz kuće, pa potom četvrtom, petom i šestom za koju se više ne sjećam što joj je deklarativna svrha, ali znam da samo prikriva broj računa na koji se slijeva lova iz gledateljskog džepa. Bilo kakav drugi sadržaj gotovo je pa nemoguće uhvatiti. Što epitetima trivijalnosti i ispraznosti koje sam spomenula na početku ovog odlomka daje potpuno novo značenje.
Ocjena: užas (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika