14.10.2008. / 11:03

Autor: Petra Horvat

Washington

SAD planira kupovati dioničke udjele u najvećim američkim bankama

Vlada bi trebala uložiti 125 milijardi dolara u kupnju povlaštenih dionica deset najvećih američkih banaka

Kako bi obnovila povjerenje u uzdrmani bankarski sustav, američka će administracija objaviti plan o kupnji dioničkih udjela u najvećim financijskim institucijama te zemlje. Plan je usuglašen na sastanku financijskih dužnosnika administracije i vodećih bankara, a jutros bi ga američki predsjednik George Bush trebao predstaviti.

U sklopu plana oko kojeg su se usuglasili na washingtonskom sastanku, Vlada bi trebala uložiti 125 milijardi dolara u kupnju povlaštenih dionica deset najvećih američkih banaka: Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, State Street, Bank of New York Mellon i Merrill Lynch.

Ministar financija Henry Paulson državnom kupnjom dioničkih udjela u bankama nastoji spriječiti urušavanje financijskog sustava i ulazak gospodarstva u dugu recesiju. On slijedi jednake intervencije europskih čelnika, koristeći široke ovlasti koje mu je dao Kongres početkom mjeseca uz 700 milijardi dolara za sanaciju američkog bankarskog sustava.

Analitičar RBC Capital Marketsa iz Portlanda, Maine, Gerard Cassidy taj je potez ocijenio drastičnim. "Oni su odlučili da treba učiniti nešto drastično, a ovo je drastično", kazao je.

Agencija Bloomberg, pozivajući se na izvor upoznat s planom, navodi da nijednoj od banaka koje dobivaju vladin novac nije ostavljena mogućnost izbora. Također, navodi i da će sve banke morati prihvatiti ograničenja vezana uz kompenzaciju.
Wall  Street Journal navodi da nijedna banka nije sretna zbog tog poteza, te kako su na to pristale pod pritiskom vlade.

Isti list navodi kako je svima rečeno da se tim potezom bankarski sektor vezuje uz federalnu vladu u idućim godinama, a kao rezultat porezni obveznici imat će izravan udio u budućnosti američkih financija. Također, list navodi kako su među ograničenjima koja donosi vladin udio u vlasništvu i limit na primanja managmenta.

Bloomberg navodi da ministarstvo financija planira uložiti po 25 milijardi dolara u dionice Citigroupa i JPMorgana. idućih će 25 milijardi dolara biti podijeljeno između Bank of America i Merrill Lyncha, kojeg je u rujnu preuzela Bank of America.

Goldman Sachs i Morgan Stanley će dobiti po 10 milijardi dolara, a State Street i Bank of New York po tri milijarde dolara.
Golemi gubici doveli su do otpisivanja imovine veće od 635 milijardi dolara u financijskoj industriji SAD-a, a financijske se institucije bore da obnove povjerenje ulagača.

Inicijativa ministra Paulsona za kupnju dionica najvećih banaka dolazi tek nakon objave sedam europskih zemalja: Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Portugala i Austrije. Europske će zemlje za jamstva bankarskih zaduženja, dioničke udjele u bankama i druge hitne mjere izdvojiti ukupno 2,3 milijardi dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika