14.10.2008. / 17:47

Autor: Hrvoje Šimičević

Financijska kriza

SAD kupuje udjele u bankama

Američke banke reagirale su predvidljivo, prihvativši doneseni plan koji također uključuje i niz mjera ograničenja u poslovanju, jer drugog izbora u ovom trenutku nema

Predsjednik SAD-a George Bush objavio je dugoočekivani i nedavno prihvaćen plan sanacije krizom zahvaćenog financijskog tržišta, prema kojem vlada namjerava uložiti 250 milijardi dolara. Glavni cilj ove državne intervencije je kupnja dionica banaka, od čega se polovica odnosi na devet najvećih banaka u zemlji. "Savezna vlada uzet će dio od 700 milijardi dolara iz plana za financijsku sanaciju, kako bi ubrizgala kapital u banke kupujući dioničke udjele. Taj novi kapital pomoći će zdravim bankama da nastave kreditirati poduzeća i potrošače", rekao je Bush.

Kako prenose agencije, Bush je poručio da se radi o kratkoročnim mjerama kojim će se osigurati 'vitalnost američkog bankarskog sustava', ističući da država ne ulaže milijarde iz proračuna zbog preuzimanja slobodnog tržišta, već da ga se očuva. Istaknuo je da će banke biti poticane da otkupe dionice od države, nakon sveopće stabilizacije tržišta. Američki mediji prenose kako će čak 125 milijardi dolara od ukupnog ulaganja biti namijenjeno za devet najvećih banaka: Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley, State Street i Bank of New York Mellon.

Uz kupnju dionica, Bush je najavio mjere prema kojima će banke u većini zaduženja imati jamstvo u sljedeće tri godine kao i neograničeno jamstvo državne depozitarne agencije - FDIC za beskamatne račune u bankama, koje uglavnom koriste poduzeća. Američke banke reagirale su predvidljivo, prihvativši doneseni plan koji također uključuje i niz mjera ograničenja u poslovanju, jer drugog izbora u ovom trenutku nema. Američka središnja banka -Federalne rezerve objavila je da će od 27. listopada otkupljivati velike količine kratkoročnih zaduženja, tzv. komercijalnih zapisa, koja poduzeća koriste u svakodnevnom poslovanju za isplatu plaća ili nabavu robe.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika