15.10.2008. / 08:55

Autor: Petra Horvat

Skandalozna odluka suda

Štrokova optužnica pada jer je sam snimio dokaz reketarenja

Iako je iz snimke razgovora očito da su dubrovačkog hotelijera reketarili, sud je procijenio da dokaz nije prikupljen na prihvatljiv način

Optužnica u slučaju "Pet zvjezdica" koju je USKOK podigao protiv građevinskog poduzetnika i vlasnika tvrtke "Konel" Antuna Kralja, njegova sina Antoana, te bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave za graditeljstvo Dubrovačke županije Ive Žeravice pala je jer je ocijenjeno da dokaz protiv optuženih nije prikupljen na prihvatljiv način.

Optužene je hotelijer Goran Štrok tužio za iznuđivanje mita u vrijednosti od 440 tisuća eura da bi mu pribavili potrebne dozvole za rad njegovog hotela Bellevue, a kao dokaz je USKOK-u ponudio snimku razgovora na kojoj se čuje kako reketari iz njega žele izvući novac, no problem je u tome što je razgovor snimio sam i to u vrijeme kada još nije bio USKOK-ov pouzdanik.

Obrana osumnjičenih uložila je prigovor da se radi o dokazu koji je nastao neovlaštenim snimanjem, što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo prihvatiti, te je dokaz odbačen kao nevaljao.

Izuzetak tog dokaza svakako će naštetiti cijeloj optužnici koju će USKOK morati u potpunosti izmijeniti. Tužiteljstvo će se sada moći pozvati samo na dvosatno svjedočenje Gorana Štroka, koji je tijekom davanja iskaza u istražnom postupku potanko opisao način na koji su reketari od njega tražili novac. Tijekom Štrokova svjedočenja, obrana optuženih Kralja i Žeravice upitala je hotelijera je li sam snimio razgovor koji tereti njihove klijente, a Štrok je odbio odgovoriti.

Optuženi 45-godišnji Žeravica i 58-godišnji Kralj bili su u pritvoru, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, od 29. prosinca prošle godine do siječnja ove godine. Odluku o njihovom puštanju iz pritvora donio je sudac splitskog Županijskog suda Stanko Grbavica nakon što su ispitani glavni svjedoci.

Dvojac je uhićen krajem prosinca 2007. godine u tajnoj akciji USKOK-a i policije pod nazivom "Pet zvjezdica". U istrazi u tom slučaju svjedočili su vlasnik dubrovačkog hotela "Bellevuea" Goran Štrok i član uprave JLH-a i bivši američki veleposlanik William Montgomery.

Nacional je u prosincu 2007. prvi ekskluzivno objavio snimke razgovora u kojemu Ivo Žeravica zahtjeva mito od Gorana Štroka, kako bi njegov dubrovački hotel dobio uporabnu dozvolu i mogao početi s radom. Tekst i snimke možete pogledati ovdje: Štrokove snimke ucjenjivača

Vezane vijesti

Presudio im kapitalizam

Presudio im kapitalizam

Bila je sparna lipanjska večer 2008. kad je hrvatski poduzetnik Goran Štrok svečano otvorio vrata svog obnovljenog hotela Excelsior u Dubrovniku.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika