15.10.2008. / 09:41

 

Analiza

Slabljenje dolara u toku tjedna

USD je ostvario 14-mjesečni vrh spram eura prošlog tjedna kako su investitori kupovali dolar kao utočište od globalnog tržišta dionica usred produbljivanja kreditne krize i ugroženosti globalne ekonomije koja bi mogla otići u recesiju. Loše stanje na globalnom tržištu dionica tjera centralne banke diljem svijeta da srežu svoje kamatne stope kao pokušaj podrške investitorima, ali te hitne mjere ne uspijevaju smiriti dionice kako investitori nastavljaju vući kapital iz dionica zbog zabrinutosti da bi još banaka moglo otići u stečaj. Federalne Rezerve su smanjile kamatnu stopu na 1.5%, Europska Centralna banka na 3.75%, Kanada na 2.5% i UK na 4.5%. Američki potrošački krediti su neočekivano pali na -7.9B, a predviđalo se 5.6B. 'Pending home sales' je neočekivano porastao u kolovozu na 7.4%, što je najviše od listopada 2001. godine, kako uzburkanost gura cijene na dolje te privlači kupce na tržište.

Predstavnici G7 (Group of Seven) su rekli da će oni učiniti sve što mogu kako bi spriječili glavni pad financijskog tržišta dok su se vođe Europe složili da garantiraju 'posudbe' banaka i odvrate velike vjerovnike od pada na niže. Prema očekivanjima ekonomista dolar bi mogao oslabiti spram eura ovog tjedna kako je nedavno oporavljanje bilo pretjerano i neizvjesnost je ostala nad US ekonomijom.

Izvješća za US ovog tjedna su: 'US ABC Consumer confidence', 'US Advance retail sales', 'US PPI', 'US Empire manufacturing', 'US business inventories', 'US CPI', 'US Initial jobless claims', 'US Long term TIC Flows', 'US Industrial production', 'Philadelphia Fed indeks', 'US Housing starts' i 'University of Michigan consumer confidence indeks'.

JPY je ojačao i dosegao 3-godišnji vrh spram eura te je ojačao spram ostalih valuta prošlog tjedna kako je globalno tržište dionica bilo loše na sve produbljenijoj kreditnoj krizi. Povjerenje među investitorima iščezava kako broj financijskih institucija koje su objavile bankrot raste. Stvara se panika i zabrinutost za bankarske depozite te da će ušteđevina biti izgubljena kada banke objave bankrot. Tržište dionica u Aziji vodilo je globalno tržište dionica, japanski Nikkei 225 indeks naglo je pao za 11% prošlog petka kako je Yamato Life Insurance postao prvi japanski osiguratelj u 7 godina koji je podnio stečaj.

Yen bi mogao oslabiti spram većine valuta ovog tjedna kako globalno tržište dionica možda odskoči.
Izvješća za Japan ovaj tjedan su: 'Japan Domestic corporate goods price indeks', 'Japan Consumer confidence', 'Japan Trade balance', 'Japan Adjusted current account', 'Japan Industrial production', '

S aspekta Tehničke analize valutni par EUR/USD u toku današnjeg dana započeo je svoje kretanje prema gore te je upravo u ovom trenutku testira liniju otpora koja se nalazi na cijeni 1.3784. Na slici je jasno vidljivo kako je cijena probila Moving Averag-e te krenula gore u testiranje trenutnog maksimuma ako gledamo graf na bazi pola sata U slučaju proboja cijene 1.3784 možemo očekivati daljnje kretanje eura prema gore kako ilustrira strelica na slici.

Mario Tomljanović, analitičar

Vezane vijesti

"Talibanska demonstracija sile loš znak za budućnost"

"Talibanska demonstracija sile loš znak za budućnost"

Usklađeni talibanski napadi u Kabulu i drugdje, završeni u ponedjeljak nakon 17 sati borbe s 47 žrtava, najmasovniji su napadi u 10 godina rata i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika