15.10.2008. / 11:39

Autor: Petra Horvat

Prijedlog Vlade

Šuker: 'Novi zakon osigurava više od 90 posto depozita građana'

Vlada predlaže da se osigurani depozit građana poveća na 400 tisuća kuna, što bi spriječilo paniku građana zbog financijske krize koja je uzdrmala bankarski sustav

Ministar financija Ivan Šuker danas je saborskim zastupnicima predstavio Vladin prijedlog da se osigurani depoziti građana podignu sa sadašnjih sto na 400 tisuća kuna, te je zatražio da zastupnici taj prijedlog podrže. Kako je rekao, takva će odluka otkloniti uznemirenost građana zbog svjetske financijske krize.

Prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita u saborskoj je proceduri od kraja rujna, a Vlada je Saboru ovog tjedna uputila još tri amandmana kojima predlaže povećanje depozita, koje bi na snagu stupilo odmah po objavi zakona u Narodnim novinama.

Šuker je podsjetio da se hrvatski bankarski sustav još nije u potpunosti oporavio od tri krize koje su ga uzdrmale.  "Ne možemo zanemariti još svježe rane od tri bankarske krize kroz koje je prošla Hrvatska, a narodna poslovica dobro kaže da se onaj koga su zmije klale i guštera boji", kazao je i građanima poručio da će država osiguravati sve depozite, te naglasio da su netočna tumačenja da se zbrajaju depoziti građana po različitim bankama.

Ministar tvrdi da Zakon osigurava sve depozite, u svim bankama, štednim bankama i štedionicama, te da će novim mjerama biti osigurano više od 90 posto ukupnih depozita građana. "Vlada i Hrvatska narodna banka svojom su fiskalnom i monetarnom politikom stvorili preduvjete da možemo pravovremeno reagirati i spriječiti krizu kakvu su doživjele mnoge europske zemlje", naglasio je ministar.

Prema Vladinom prijedlogu, obuhvat osiguranih depozita bi se proširio od 1. siječnja 2010., pa će država, uz štedne uloge građana, osiguravati i depozite malih poduzetnika. Također, Vlada traži i da joj Sabor da ovlast da u slučaju potrebe uredbom dodatno povisi osigurane depozite. "time se stvaraju pretpostavke za brzu reakciju Vlade na eventualne poremećaje na svjetskom tržištu", objasnio je ministar.

Jedan od Vladinih prijedloga je i da se godišnja premijska stopa smanji sa 0,4 na 0,5 posto, kako povećanje osiguranih depozita ne bi dodatno opteretilo banke i dovelo do podizanja kamata. "Hrvatska ne smije računati na to da se ništa neće dogoditi, nego uzeti u obzir sve segmente svjetske financijske krize", naglasio je Šuker i upozorio da su dvije zemlje u okruženju došle u stanje kada više ne mogu reprogramirati svoje dugove pa su se prisiljene zadužiti iz MMF-ovih fondova.

Ministar je istaknuo da je odluka Vlade da ide na smanjenje proračunskog deficita, dobra odluka, no upozorio je da moramo paziti i na to kako će gospodarstvo iduće godine doći do sredstava, u uvjetima povećane cijene kapitala. "Ipak, to nije nešto što muči samo Hrvatsku, nego i cijeli svijet", kazao je.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika