15.10.2008. / 12:04

Autor: Petra Horvat

Autonomna pokrajina

Vojvodina izglasala Statut

Novi će Statut Vojvodine stupiti na snagu ako dobije suglasnost srpskog parlamenta, o čemu bi se parlament trebao izjasniti uskoro

Vojvođanska je Skupština u noći s utorka na srijedu izglasala novi Statut Vojvodine, po kojemće ta sjeverna srpska pokrajina moći zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva i zdravstva, a pokrajinom će upravljati Vlada a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće. "Ovaj dokument nije epohalan i nije povijesni, već samo jamči prava koja su Vojvođani odavno zaslužili", izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća dr. Bojan Pajtić.

"Građani ovaj Statut vide kao jutro poslije teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!", poručio je prvi čovjek pokrajinske vlade, koji je dodao da nije problem u tome što Srbija ima Vojvodinu, već je problem u tome što ih nema više.

Novi najviši akt Pokrajine izglasan je uvjerljivom većinom u Skupštini Vojvodine, odnosno njegovo je donošenje podržalo 89 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Demokratskom strankom Borisa Tadića. Statutu se suprotstavio 21 zastupnik Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Vojislava Koštunice, jer smatraju da je ta inicijativa početak stvaranja neovisne države Vojvodine.

Prema prvom članku Statuta, Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovi posebnih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih svojstava svojega područja, kao višenacionalna, višekulturalna i višekonfesionalna demokratska europska regija, integrirana u europski sustav regija.

U nacrtu Statuta navedeno je da se teritorij pokrajine sastoji od zemljopisnih područja Bačke, Banata i Srijema, da AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb, a da je glavni grad pokrajine Novi Sad. Također, Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.

Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ranije je podržala donošenje novog statuta Vojvodine jer smatra da taj dokument manjinskim zajednicama omogućava bolje uključivanje u društveno-politički život Pokrajine i nudi mehanizme za očuvanje i unaprijeđenje kulturne autonomije.

Vezane vijesti

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

Kao i u Srbiji, u Vojvodini su u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima građane ove pokrajine čeka pet glasačkih listića (umjesto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika